Stânele din România se confruntă cu o lipsă de ciobani

Proprietarii stânelor din Botoșani sunt dispuși să aducă ciobani din Bangladesh.

 Proprietarii stânelor din România caută să angajeze oameni din Bangladesh pentru a avea grijă de animalele lor, deoarece nu mai găsesc ciobani. Nord-estul ţării se confruntă cu o lipsă de ciobani, deoarece cei mai mulți au ales să plece în străinătate pentru că salariile sunt mult mai mari, potrivit romaniatv.net.

Proprietarii stânelor din Botoșani se plâng că nu se mai găsesc oameni care să păzească oile, fiind dispuși să aducă ciobani din Bangladesh.

Fermierii din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă dau  5.000 de lei unui cioban. „Un cioban primește 5.000 de lei pe lună. Şi aici includem masa, țigările, cazarea. Și mai rămâne și cu 2.500 de lei, în mână”, a declarat Ionică Nechifor. Tinerii români preferă să lucreze ca ciobani în Europa, deoarece primesc mai mulți bani, deși salariile în România sunt destul de bune în zootehnie sau în agricultură. Fermierii au găsit soluții în afară țării și angajează muncitori din Asia, inclusiv ciobani din Bangladesh.

 Fermierii spun că nu mai găsesc persoane capabile și persoane muncitoare pentru a avea grijă de animale.

Deși salariile sunt atractive, ca în cazul mecanizatorilor agricoli, fermierii se plâng de lipsa uriașă de personal și spun că lipsesc  ciobanii sau tractoriștii

„Greu mai găsești oameni să facă treabă. Mai ales specialiști, să știe să lucreze cu utilajele. Se urcă patronii pe tractor că nu are cine. Și vorba aceea un tractorist specialist, bun, câștigă în sezon aproape 2.000 de euro”, a declarat un fermier din zona de nord a Botoșaniului. Președintele uneia dintre cele mai importante asociații de crescători de oi din regiunea de  nord-est a țării, spune că deficitul de ciobani  ajunge să depășească 50%.

„Cei mai tineri pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar majoritatea iau drumul străinătăţii. Greu se găsesc oameni care se facă treaba la stână. Deficitul de ciobani cred că ajunge să depășească 50%. Fermierii lucrează singuri, cu rudele și atât”, a spus Ionică Nechifor, directorul Asociației Moldoovis, manager al Stațiunii de Cercetare a ovinelor și caprinelor de la Popăuți.

Bacșișul, reglementat în România începând de anul viitor