Cât plătești la „lumină” dacă rămâi la același furnizor

Și nici nu treci la contract pe piața liberă

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat care sunt tarifele la care utilizatorii casnici vor plăti „lumina”, dacă din varii motive au ales să rămână la același furnizor, dar nici nu fac trecerea spre piața liberă.

Astfel, potrivit ANRE vor exista șase furnizori de ultimă instanță (FUI) care vor putea oferi populației servicii de furnizare a energiei electrice în piața universală, iar pentru fiecare 1000 de KWh vor fi prețuri cuprinse între 462 lei și 629 lei (prețuri cu TVA).    

Cel mai mic preț este perceput de Tinmar Energy SA, pentru zona Muntenia Sud (462 lei, cu TVA), iar cel mai mare, de CEZ Vânzare în zona Dobrogea (629 lei, cu TVA).

Cei șase furnizori stabiliți de ANRE sunt: CEZ Vânzare, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, E.ON Energie România, Electrica Furnizare și Tinmar Energy.

De remarcat este faptul că aceste prețuri sunt valabile pentru perioada 1 ianurie – 30 iunie, cu excepția E.ON, care va practica tarifele afișate până la finalul anului.

De altfel, ANRE a prelungit până la 30 iunie perioada în care consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o oferă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE. Este vorba de 5,7 milioane de consumatori.

Mai mult, Electrica Furnizare a făcut un mare pas pentru debirocratizare și a anunțat faptul că noile contracte vor putea fi făcute doar în baza actului de identitate, în cazul clienților deja existenți, respectiv actul de identitate și actul de proprietate sau declarația pe proprie răspundere, situație aplicabilă în cazul existenței deja a unui „loc de consum” la adresa respectivă. Aceste modificări contractuale se pot face atât online, cât și la centrele de Relații cu Clienții.

Citește și: ANRE a prelungit termenul pentru semnarea noilor contracte

#News