Patru pensionari din județul Buzău şi-au declarat falimentul personal anul trecut

Şase locuitori din județ și-au anunțat insolvența personală în anul 2022

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Buzău a aprobat, în anul 2022, şase dosare de intrare în insolvenţă depuse de persoane care au înregistrat datorii la instituţii bancare sau nebancare, pe care nu au mai reuşit să le achite. Majoritatea persoanelor care au solicitat insolvenţa personală provin din mediul urban, din municipiul Buzău, se arată în analiza Protecţiei Consumatorilor, anul 2022 fiind unul de referinţă, fiind înregistrate cele mai multe solicitări de intrare în faliment, potrivit g4media.ro.

De la intrarea în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, la CJPC Buzău au fost admise în total 8 dosare, cele mai multe depuse şi aprobate în anul 2022.


„La nivelul CJPC au fost înregistrate 8 dosare. Unul în 2018, unul în 2021 şi şase în 2022, iar trei dosare au fost respinse. Patru dintre cereri au fost depuse de pensionari. Potrivit legii, persoanele care înregistrează debite mai mari de 15 salarii minime pe economie şi întârzieri la debite de peste 90 de zile pot depune cereri de intrare în insolvenţă, însoţite de alte documente doveditoare”, a declarat Nicuşor Dinulescu, membru în cadrul Comisiei de insolvenţă la nivel teritorial Buzău.

Potrivit procedurii, după depunerea cererii, se întruneşte o comisie de insolvenţă formată dintr-un reprezentant al CJPC, unul al Ministerului Muncii şi un membru din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice.

După admiterea dosarului urmează întocmirea unui plan de rambursare, în baza unui acord între persoana care şi-a declarat insolvenţa şi creditor. „Prin CJPC are loc o renegociere a datoriilor prin intermediul căreia debitorul poate plăti o sumă mai mică creditorului, în baza planului de rambursare convenit de ambele părţi. Cea mai mare sumă pentru care a fost declarată insolvenţa personală la nivelul judeţului Buzău a fost de 100.000 de lei, iar pe locul doi o persoană care a depus cerere pentru 80.000 de lei”, a mai precizat Nicuşor Dinulescu.

Jumătate de secol de la prima convorbire pe telefonul mobil