Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un paşaport de vaccinare împotriva Covid, dar nu este cazul acum, transmite dpa, citat de Agerpres.

Michel a declarat, într-un interviu, că dezbaterea pe acest subiect este una „foarte pertinentă”, dar că  decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene. Potrivit lui Michel, în UE există un acord de principiu privind un astfel de document, dar încă nu este momentul. Înainte de introducerea „pașaportului”, este mai important să fie vaccinați cât mai mulți oameni, altfel, acesta ar putea „produce o frustrare uriaşă în Europa”, dar şi în alte părţi ale lumii. Totodată, Michel a precizat că nu este exclusă varianta ca pe viitor să fie permisă circulația în interiorul UE numai persoanelor vaccinate. „Subiectul este sensibil în multe ţări europene”, a recunoscut Michel.

De altfel, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, ceruse încă de la începutul săptămânii crearea unui paşaport special care să ateste vaccinarea purtătorului. În acest sens, Mitsotakis a trimis o solicitare Comisiei Europene (CE). Președinta CE, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen. „Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen, în presa portugheză.

Informare corectă

Pe de altă parte, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba a explicat la Digi24 că, la nivelul Uniunii Europene, există o directivă privind dreptul la liberă circulație și ședere în UE prin care este prevăzută și situația de excepție prin care se pot impune restricții de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică. Totodată, Csaba merge pe ideea unei informări cât mai corecte cu privire la vaccinare. „Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică. Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare”, a precizat Csaba.

De altfel, Iohannis a precizat că nu este o ideea bună impunerea la nivel european a unor certificate sau pașapoarte de vaccinare. „Trebuie să existe un certificat de vaccianre, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călătorii”, a conchis Iohannis.

Citește și: Grecia va relaxa o parte dintre restricții, începând de luni

#News