Alexei Navalnîi, reținut la intrarea în Rusia

Marile puteri ale lumii cer eliberarea acestuia

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, transmite Reuters, citat de Agerpres. Deși știa că risca să fie reținut, Navalnîi a declarat că nu se teme pentru ceea ce ar putea urma.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a spus el, la aterizare, înainte de a fi reținut de autorități.

Presa rusă anunță că 53 de oameni, simpatizanți ai lui Navalnîi, au fost arestați pe aeroportul Vnukovo, unde trebuia să aterizeze inițial avionul cu disidentul rus. Sute de oameni au venit să demonstreze.

De altfel, marile puteri ale lumii au luat atitutide cu privire la această situație și au solicitat ca Navalnîi să fie eliberat. „Canada condamnă ferm arestarea lui Aleksei Navalnîi la sosirea lui la Moscova. Autorităţile ruse trebuie să îl elibereze imediat. Este inacceptabil şi vom continua să cerem explicaţii în legătură cu otrăvirea lui”, a fost mesajul pe Twitter a lui Marc Garneau, noul şef al diplomaţiei de la Ottawa.

Tot pe Twitter a reacționat și Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden. „Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere. Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a scris Sullivan.

„Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă”, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

Reamintim că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu „un agent chimic din grupul Novichok”. În august a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament. În luna septembrie a ieșit din coma indusă de medicii germani. În decembrie, Navalnîi a aflat modul de operare în otrăvirea sa, dar și numele altor agenți care au participat la atac și apoi la operațiunile de ștergere a dovezilor, după ce l-a sunat pe unul dintre suspecți, un agent rus.

Citește și: Putin își amintește cu nostalgie de tinerețea petrecută în sânul KGB

#News