Noi vouchere în valoare de 4.000 lei, pentru aproximativ 220.000 de români

Voucherele ar putea fi folosite pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau maşina de spălat

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat că sunt în pregătire noi vouchere de care ar putea beneficia 220.000 de români. Este vorba despre familiile care au peste cinci copii, persoanele care nu pot munci sau cele vârstnice care trăiesc fără niciun sprijin. Voucherul ar putea fi folosit pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau maşina de spălat, a adăugat ministrul, potrivit g4media.ro.

.Cele 220.000 de familii  beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit şi atunci se va încerca prin anchetele sociale şi prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcţiona pe lângă autorităţile locale, să se finanţeze cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical şi cel educaţional. 

Cei trei experţi vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are.

„Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuinţelor, de 4.000 lei/voucher. Şi avem şi voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esenţiale, precum aragazul, maşina de spălat şi frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Şi acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei. Dar aici aş vrea să subliniez căcele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit şi atunci încercăm prin anchetele sociale şi prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcţiona pe lângă autorităţile locale, să finanţăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical şi cel educaţional.

Cei trei experţi vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are.

De exemplu are nevoie de întreţinerea locuinţei şi de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la Bucureşti şi după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Marcel Boloş. El a precizat că va exista şi un pachet de ajutoare pentru persoanele vârstnice. Pachetul de servicii sociale pentru persoanele vârstnice cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuinţă socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuinţe.

„De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi şi nu realizează veniturile corespunzătoare. Aceştia vor beneficia şi de aceste beneficii de masă caldă. Acestea vor fi suportate de către cantinele sociale ale primăriilor sau pur şi simplu servicii de catering simple pe care noi le suportăm, inclusiv dăm pentru primării, echipamentele de transport, maşinile de transport, care sunt adaptate pentru astfel de servicii. Este o premieră pentru ţara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice şi încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Nu am stabilit deocamdată cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte, însă este important de reţinut că avem un buget de 150 de milioane de euro şi încercăm din aceşti bani, aceste tipuri de servicii să fie ţintite pe nevoia persoanei vârstnice, astfel încât la domiciliu să poată avea asigurate toate aceste servicii pentru o înlocuire adecvată şi o integrare socială adecvată” a mai precizat Boloş.

Hora în cimitir, în a doua zi de Paște