Ministrul Gabriela Firea anunță noi măsuri de sprijin pentru tinerii aflați în grija statului

Ministerul Familiei a încercat să îi ajute și pe tinerii care vor să meargă în continuare la școală, într-o formă de învățământ la zi sau care au un loc de muncă.

Ministerul Familiei este preocupat de viitorul tinerilor care împlinesc 18 ani și se află în grijă statului. Aceștia au posibilitatea să primească, dacă optează pentru ieșirea din sistem, o sumă de trei ori mai mare decât cea care le revenea până acum, adică 7.650 de lei, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Sunt schimbări importante, pentru că vin cu beneficii reale pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială

Aceasta a anunțat că sunt schimbări majore pentru toți copiii din România, în special pentru cei aflați în grija statului, în sistemul de protecție, după intrarea în vigoare a ultimelor modificări aduse în Parlament Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
„Doar datorită insistențelor noastre, am reușit să le deblocăm, după doi ani în care n-au putut fi aplicate. Este o răsplată extraordinară pentru munca de luni de zile depusă alături de toți colegii mei din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Știm cu toții cât de greu este să o iei de la zero, așa încât banii aceștia reprezintă o plasă de siguranță – chiar dacă doar de moment – pentru cei care vor să-și ia singuri viața în piept. Să nu uităm, însă, că vorbim despre copii care ar trebui să dea acum piept cu viața reală pentru prima dată! Așa încât, mi-aș dori că fiecare dintre ei să aibă alături oameni în care să aibă încredere și care să le explice că tentația de a risipi fără să clipească o suma mare de bani și de a nu se gândi ce va fi de a două zi încolo nu e nicidecum alegerea pe care să o facă!”, este mesajul transmis de către Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Ministrul Familiei subliniază faptul că pentru mulți dintre tineri, plecarea din sistem la vârstă de 18 ani poate părea visul împlinit, pe care l-au așteptat toată adolescența, dar care s-ar putea să le frângă aripile și așa fragile, fiind important să știe că pot rămâne în continuare în grija statului, chiar dacă au devenit majori.

Ministerul Familiei a căutat să îi ajute și pe tinerii care își doresc să meargă în continuare la școală, într-o formă de învățământ la zi sau care au un loc de muncă

Potrivit ministrului Gabriela Firea, aceștia vor primi, până când vor împlini 26 de ani, o indemnizație lunară de 2.500 de lei, o sumă care le va fi de folos pentru a se întreține. Ministrul Familiei a mai anunțat că de acum, se aplică și măsurile care vin în sprijinul persoanelor sau familiilor care au în plasament copii care nu mai pot crește alături de părinți. În premieră, aceștia vor primi, pe lângă alocația lunară de plasament, o indemnizație care ajunge la 420 de lei pe lună. „Toate aceste facilități au fost gândite tocmai pentru a le întinde o mână de ajutor acestor copii și tineri, care n-au avut șansa unor familii care să-i sprijine și să le fie alături. Vrem astfel să le facem mai ușor startul în viața de adult și să le arătăm că nu le întoarcem spatele și că nu au de ce să se simtă abandonați încă o dată”, a conchis ministrul Gabriela Firea.

Ministrul Gabriela Firea anunță acordarea unui sprijin financiar pentru mamele și nou-născuții din familii vulnerabile