Probleme în asigurarea lemnelor de foc pentru populație, în județul Bistrița-Năsăud

Direcția Silvică din județ înregistrează un număr mare de cereri venite din partea populației.

‘Probleme în asigurarea lemnelor de foc pentru locuitorii județului Bistriţa-Năsăud, ca urmare a creșterii cererilor odată cu venirea frigului, potrivit g4media.ro.

Direcția Silvică Bistrița-Năsăud nu poate onora toate cererile de lemn de foc

Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, a afirmat miercuri, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, că nu poate asigura lemn de foc pentru toate persoanele fizice care au făcut cereri în acest scop. Potrivit șefului Direcției Silvice, există o criză din acest punct de vedere, tot mai multe persoane încercând să găsească metode alternative de încălzire la cele cu gaz sau cu curent electric. Acesta a mai explicat că un alt motiv pentru neonorarea tuturor comenzilor este faptul că Direcția Silvică mai administrează doar 16% din fondul forestier al judeţului. Potrivit unei situaţii prezentate de către Garda Forestieră Bistriţa-Năsăud privitoare la stocurile de lemn de foc de care dispun ocoalele silvice care administrează pădurile primăriilor, ar exista în stoc peste 43.000 de mc, preţurile pe metru cub aprobate prin hotărâri de consiliu local fiind cuprinse între 50 şi 320 de lei.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că preţul lemnului din România nu poate fi micșorat prin distribuirea unor cantităţi mai mari pe piaţă de către RomSilva, deoarece preţul e strâns legat de cotaţiile şi conjunctura internaţională, la fel ca pe piaţa energiei

Tánczos Barna a declarat că volumul de lemn recoltat a crescut anual, dar acest lucru nu a determinat ieftinirea lui. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, dă din nou asigurări că se va interveni pentru stabilizarea prețului lemnului de foc, după ce la mijlocul acestei luni a vorbit despre plafonarea tarifului pe acest sector. Potrivit oficialului, și în domeniul materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire sunt creșteri artificiale ale prețurilor, Tanczos Barna arătând că, într-adevăr, „piaţa liberă creează preţul”, dar Guvernul poate interveni.

„Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului. Încă o dată, orice intervenţie în piaţa liberă este una artificială. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune. Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni. Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine autorităţile locale care susţin şcolile şi creşele”, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul Gabriela Firea anunță noi măsuri de sprijin pentru tinerii aflați în grija statului