Pedepse mai dure pentru tăierile ilegale și furtul de material lemnos

Noile reguli vor fi prevăzute în Codul Silvic care va fi adoptat joi

Padure
Padure sursa foto pixabay

Noul Cod Silvic care va fi aprobat de Guvern stabilește o serie de obligații pentru proprietarii de păduri, dar și măsuri în cazul în care nu respectă prevederile actului normativ. Ei sunt obligați să încheie contracte de pază și de servicii silvice și să efectueze împăduriri și regenerări. Dacă nu fac asta, lucrările sunt efectuate de stat, iar costurile se recuperează de la proprietari, inclusiv prin executare silită, potrivit digi24.ro.

Sunt considerate păduri terenurile din Fondul Forestier Național (FFN) cu o suprafață de cel puțin 0,5 ha, acoperite cu arbori care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație.

Sunt asimilate pădurilor terenurile încadrate până în prezent în FFN ca păduri ori ca perdele forestiere de protecție, precum și jnepenișurile, chiar dacă nu îndeplinesc criteriul de suprafață definit anterior. Actul normativ prevede în mod expres că este interzisă includerea în intravilan a pădurilor și introduce un nou termen, de folosință agrosilvică, aplicabilă terenurilor.

Guvernul va aproba joi proiectul de lege privind noul Cod silvic, prin care se instituie pedepse „mai aspre” pentru tăierile ilegale şi furtul de lemne, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu. „Un proiect foarte important ce va fi adoptat azi – noul Cod silvic. Este un act esenţial pentru creşterea suprafeţelor împădurite ale României. Vrem să prevenim şi să combatem tăierile ilegale şi furtul de lemne prin pedepse mai aspre”, a declarat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că proiectul este foarte important pentru reformarea sistemului de gospodărire a pădurilor, pentru monitorizarea şi controlul exploatărilor forestiere.

„Noul Cod silvic este o lege mult aşteptată, primul cod după 2008, adoptat în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030, pe care am aprobat-o în Guvern în anul 2022. Atât strategia, cât şi codul în sine, elaborarea acestuia au fost finanţate prin PNRR şi reprezintă jaloane pe care statul român şi le-a asumat”, a afirmat Fechet.

Tezaur istoric descoperit în Turda