Alimente
Alimente. Sursa foto: realitatea.net

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, dorește plafonarea preţurilor la produsele alimente. Ministrul a explicat cum ar trebui să se realizeze acest lucru.

„Plafonarea preţului alimentelor nu se face la producător. Producătorii au menţinut stabil preţul alimentelor. Dacă va veni un moment în care trebuie să intervenim şi preţurile o iau razna cu adevărat, atunci evident trebuie să intervii între preţul de la producător şi preţul de la raft”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu susține că preţurile sunt crescute exagerat de cei care intervin pe lanț, după producător.

„Eu am o analiză la Ministerul Agriculturii care îmi arată că între preţul cu care pleacă de la poarta fermei un produs şi preţul de la raft există diferenţe între 30 şi 60%. La o pâine care pleacă cu 1,1 – 1,3 lei de la fabrică şi ajunge la 2,1 – 2,2 lei pe raft, e mult sau e puţin?”, întreabă ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a dat exemplul Franţei, care avea o lege: „care spune că, la raft, eticheta trebuie să prezinte în puncte procentuale cât din preţul de la raft îi revine producătorului de materie primă, cât revine procesatorului şi cât îi revine comerciantului”.

„Susţin plafonarea preţurilor, dar v-am spus în ce condiţii”

Ministrul afirmă că există scenarii care vor fi luate în calcul dacă prețurile alimentelor vor exploda.

„Susţin plafonarea preţurilor, dar v-am spus în ce condiţii. Este o soluţie plafonarea atâta vreme cât nu afectează producătorul. Avem mai multe scenarii de intervenţie la minister, cu care să intervenim în situaţii de criză. Uitaţi-vă la situaţia geopolitică din jur! Nu pot, ca ministru al Agriculturii, să nu am astfel de scenarii”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu le-a dat o replică şi liberalilor. Aceștia au criticat măsura, pe care o numesc comunistă.

„Aici e vorba de o gândire strategică. Dacă nu înţelegi conceptul, nu ai cum să vorbeşti despre el. Spre exemplu, dintre toţi părerologii care îşi dau cu părerea cum e cu plafonarea preţului alimentelor, nu m-a sunat nimeni să mă întrebe care este analiza Ministerului Agriculturii şi cum ar trebui făcută această plafonare.”, a spus ministrul Agriculturii.

Citește și: Alimentele vor deveni un lux în această primăvară! Avertismentul fermierilor români