Urși (Zărnești)

 Românii ale căror gospodării sunt afectate de animale sălbatice ar putea primi sprijin financiar din partea statului, potrivit gandul.ro.

Ajutor financiar pentru montarea de garduri electrice

Astfel, potrivit unui proiect elaborat de către Ministerul Mediului, persoanele care dețin proprietăți afectate de prezența animalelor sălbatice pe terenurile lor, ar putea beneficia de un sprijin în valoare de până la 15.000 de lei. Banii ar urmă să fie folosiți pentru achiziționarea de garduri electrice pentru a ține animalele departe de casele oamenilor. Tot mai multe localități din România sunt afectate de prezența urșilor, în zonele montane prezența animalelor în curtilile oamenilor, în căutare de hrană, devenind un lucru tot mai obișnuit. În afara faptului că reprezintă un pericol pentru viața oamenilor, animalele sălbatice distrug și culturile agricole.

Ce condiții trebuie îndeplinite 

Potrivit proiectului pus dezbatere publică de Ministerul Mediului, sistemele sunt destinate „reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică, ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate”.

Persoanele care doresc să primească ajutorul financiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții, respectiv să aibă domiciliul în România, să fie proprietarii imobilului sau terenul din proiect; să aibă un cazier fiscal curat. De asemenea, trebuie să figureze cu plata impozitelor la zi și să nu aibă nicio condamnare de infracțiune împotriva mediului înconjurător. În ultimii ani, autoritățile nu au găsit soluții pentru rezolvarea problemei legată de prezența urșilor, semnalată tot mai des de locuitorii care locuiesc mai ales în zonele montane.

Poliția Română avertizează: Atenție la mail-urile primite!