Din cauza creșterii prețurilor la energie electrică, ArcelorMittal oprește activitatea a două furnale în Europa

Producătorul de oțel va închide două unități din Germania..

ArcelorMittal a decis închiderea a două dintre furnalele sale din Europa, în Bremen (nord-vestul Germaniei) și Asturias (nordul Spaniei), din cauza creșterii prețurilor la energie și a cererii în scădere, potrivit hotnews.ro.

ArcelorMittal va închide două unități din Germania din cauza „creșterii exorbitante a prețurilor la energie”, lucru care a afectat „puternic” competitivitatea producției de oțel

„La aceasta se adaugă cererea slabă de pe piață, o perspectivă economică negativă și costurile încă ridicate ale CO2 în producția de oțel”, au declarat oficialii ArcelorMittal, îngrijorati de faptul că în Germania, „nicio instalație nu mai poate fi operată profitabil”.

Industria auto, clientul principal al industriei siderurgice, a afectat producția de oțel, motiv pentru care unul dintre cele două furnale de la unitatea de producție de oțel plat din Bremen va fi închis „de la sfârșitul lunii septembrie până la o nouă notificare”.

„Costurile ridicate ale gazului și energiei electrice apasă foarte mult asupra competitivității noastre”, a declarat Reiner Blaschek, șeful ArcelorMittal Germania, responsabil și de uzina din Bremen. El s-a arătat nemulțumit și de noua taxă pe gaze care se va aplica de la 1 octombrie în Germania, pentru prevenirea falimentului importatorilor și distribuitorilor de gaze.

De asemenea,va fi oprită o instalație de la oțelăria din Hamburg, unde ArcelorMittal produce sârmă laminată. „Activitatea uzinei a fost deja redusă cu aproximativ 80%”, a declarat managerul de şantier Uwe Braun.

În Spania, la uzina din Asturias, lângă Gijon, se va închide temporar unul dintre furnale la sfârșitul lunii septembrie

„Situația este agravată de volumul mare de oțel importat provenit de la producători extraeuropeni care nu sunt afectați de costurile în creștere legate de cotele de emisii de CO2 ale UE”, spun oficialii grupului.

În Franța nu sunt planuri de închidere a furnalelor, ci de reducere a activității în Dunkerque (nord). Două furnale au fost deja oprite, unul pentru întreținere și celălalt din iulie, pentru decarbonizarea amplasamentului.

Domeniul construcțiilor, afectat de lipsa forței de muncă