Revoltele izbucnite în Olanda au fost și sunt văzute ca începutul unui război civil, o anarhie nejustificată și o scindare constantă: cei care respectă legea și cei nemulțumiți de restricții.

Protestatarii care se declară împotriva normelor impuse de pandemia de coronavirus nu s-au oprit doar la scandări sau la simple marșuri: au  jefuit magazine, au incendiat și și-au manifestat nemulțumirile prin ”violențe criminale”.

Poliția a folosit tunuri de apă, câini, dar și ofițeri călare pentru a dispersa mai multe proteste care au avut loc în centrul Amsterdamului.

Mark Rutte: ”Nu sunt proteste, ci violențe criminale”

Nu este pentru prima dată când premierul în exerciţiu al Olandei, Mark Rutte, condamnă vehement protestele violente faţă de restricţiile antiepidemice, catalogând atacurile demonstranţilor drept acte criminale.

În același timp, primarul oraşului Eindhoven, John Jorritsma, a făcut apel la armată, justificând teama de un posibil război civil.

Aceste acţiuni sunt absolut inacceptabile, nu au nimic de-a face cu protestele, sunt violenţe criminale”, a declarat luni Mark Rutte, potrivit site-ului german Tagesschau.de.

Nu este vorba doar de capitală, ci și de mai multe oraşe din Olanda, orașe în care protestele au fost deosebit de violente. Conform Mediafax, peste 130 de protestatari au fost reţinuţi, iar numeroase vehicule şi magazine au fost distruse.

În urmă cu o săptămână, manifestanții au insistat asupra ”eliberării” din pandemie, iar poliția a fost nevoită să intervină, evenimentele soldându-se cu multiple victime. Au fost folosite atât jeturi de apă, cât și forțe de poliție călare, iar mitingul care a avut loc în data de 18 ianuarie, a fost unul neautorizat.

În cursul zilei de ieri, 24 ianuarie, poliţia olandeză a anunţat că au fost arestate 25 de persoane. De asemenea, au fost aplicate aproximativ 3.600 de amenzi și, potrivit poliţiei, persoanele arestate fie au refuzat să plece acasă, fie au comis acte de violenţă.

Citește și: Proteste în Amsterdam: Jos Guvernul și libertate în fața coronavirusului

Foto: Mediafax