Sursa foto: NASA

Fotografia cu galaxiile surprinse de telescopul James Webb, care a devenit virală pe rețelele sociale, a suferit mai multe modificări în programul de editare Photoshop, scrie ziare.com.

Descoperirea a fost făcută de un român printr-un site de specialitate, fotografia fiind editată cu respectivul program și nu creată, cum unii internauți au comentat.

Cu toate acestea, potrivit astrofizicianului Paul Sutter, îmbunătățirea imaginilor din spațiu nu reprezintă o procedură neobișnuită pentru agențiile spațiale.

Fotografiile surprinse cu telescopul James Webb sunt, în realitate, în alb și negru

Un motiv este că aceste imagini ne vin în tonuri de gri, mai degrabă decât în culori. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste imagini au ca scop principal colectarea de informații. Deoarece camerele colorate au o rezoluție mai mică decât camerele alb-negru, este logic să facem aceste fotografii în alb-negru”, a spus astrofizicianul, potrivit sursei citate.

Sutter a mai menționat faptul că fotografiile în alb și negru nu sunt la fel de atrăgătoare ca cele colorate și este mult mai dificil să înțelegi informațiile dintr-o imagine monocromatică.

Totodată, colorarea imaginilor ajută oamenii de știință să înțeleagă structura universului.

Elemente diferite emit lungimi de undă diferite de lumină. Prin urmare, este util să codificați culori diferite elemente, astfel încât toată lumea să le poată recunoaște doar privind fotografia”, a mai spus astrofizicianul.

Reamintim că NASA a prezentat, în urmă cu câteva zile, primele imagini realizate de telescopul spațial James Webb cu stele pe moarte sau nebuloase.

Telescopul a reușit să obțină o fotografie în care apar galaxii atât de îndepărtate încât au peste 13,1 miliarde de ani vechime.

Directorul NASA, Bill Nelson, a declarat că fiecare fotografie reprezintă o nouă descoperire ce va oferi omenirii o viziune mai amplă asupra Universului.

Citește și articolul: NASA a publicat cea mai frumoasă imagine a Universului