Vladimir Putin
Vladimir Putin. sursa foto: hotnews.,ro

Războiul declanșat de Putin a dus la un exod masiv al oamenilor din Rusia, iar cei care emigrează fac parte din cea mai valoroasă clasă socială, scrie Digi24.

Primul val de emigrație a avut loc în februarie, când Putin a declanșat „operațiunea militară specială” în Ucraina, fiind compus din artiști, jurnaliști și persoane care s-au opus regimului autoritar al lui Putin.

În cel de-al doilea val sunt oamenii de afaceri și cei care au așteptat terminarea anului școlar pentru a nu interveni în ciclul normal de învățământ al copiilor. Cu toate acestea, exodul este îngreunat de birocrație și obținerea vizei.

Se estimează că peste 200 de mii de ruși au părăsit țara de la declanșarea războiului

Cei care au reușit să fugă din Rusia au ales ca destinație Turcia, Armenia, Israel, Georgia, dar și țările baltice. De asemenea, mii de ruși, care lucrau în Asia de Sud-Est au decis să rămână acolo, numărul lor fiind de peste 100 de mii.

Talente, profesioniști și oameni de afaceri, toți au decis să abandoneze Rusia din cauza dorinței lui Putin de a reclădi URSS, iar lucrurile vor deveni și mai grave.

În categoria celor care fug din țara lui Putin se află și milionarii, iar potrivit unui raport al firmei Henley & Partners, aproape 15 mii de oameni înstăriți au decis să își caute altă țară unde să trăiască.

Din nefericire, multe țări, precum Georgia și Armenia, ce au un trecut întunecat cu Rusia, nu vor accepta așa ușor pe imigranții ruși pe motiv că au avut de suferit în trecut din cauza agresiunii rusești.

Reamintim că Rusia a decis să invadeze Ucraina pe 24 februarie, iar de atunci au trecut 142 de zile. Uniunea Europeană a impus sancțiuni draconice Rusiei, iar țara condusă de Putin a devenit inamicul numărul unu la nivel mondial. Cu toate acestea, UE se așteaptă ca Moscova să închidă robinetul cu gaze în iarnă, iar această decizie ar fi catastrofală pentru majoritatea statelor europene.

Citește și articolul: Uniunea Europeană se pregătește să reconstruiască Ucraina după război