Sursa foto: Facebook

Banca Europeană de Investiții (BEI) propune un proiect de finanțare pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu 100 de miliarde de euro, scrie Digi24.

Ucraina ar urma să primească 20 de miliarde de euro din partea statelor membre UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții. De asemenea, garanțiile ar duce la proiecte de infrastructură în valoarea totală de 100 de miliarde de euro, adică jumătate din nevoile Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie discutată în această săptămână la Conferința internațională de redresare a Ucrainei, ce are loc în Elveția.

Banii vor putea fi folosiți pentru reconstrucția podurilor și readucerea normalității în orașele distruse de armata rusă

Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul, iar apoi o majoritate a țărilor UE trebuie să aprobe planul. Ulterior, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.

Totodată, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, va prezenta  planul de sprijin pentru Ucraina pe termen lung, Londra anunțând că va sprijini reconstrucția orașului Kiev, la cererea președintelui Volodimir Zelenski.

„Redresarea Ucrainei după războiul de agresiune al Rusiei va fi un simbol al puterii democraţiei asupra autocraţiei. Acest lucru îi va arăta lui Putin ca încercările sale de a distruge Ucraina au avut ca rezultat doar o naţiune mai puternică, mai prosperă şi mai unită”, a declarat şefa diplomaţiei britanice înaintea conferinţei.

În urmă cu o săptămână, guvernul britanic a anunțat că va trimite Ucrainei peste un miliard de euro, sisteme de apărare antiaeriană și drone.

Citește și articolul: Invazia Rusiei în Ucraina va afecta miliarde de oameni. ONU trage un semnal de alarmă