Secretarul general al ONU  Antonio Guterres a prezentat al doilea raport al organizaţiei despre repercusiunile internaţionale ale războiului, afirmând că războiul dintre Rusia și Ucraina va avea consecințe grave în lume.

Oficialul a declarat că 1,6 miliarde de oameni vor avea de suferit din cauza acestui conflict ce durează de mai bine de 100 de zile, informează Digi24.

„Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează. Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a avertizat şeful ONU.

Lipsa de hrană, o adevărată problemă pentru anul 2023

Secretarul general al ONU a mai spus că blocarea cerealelor de către ruși în porturile din Ucraina reprezintă o problemă serioasă pentru zeci de țări din întrega lume.

Guterres a afirmat că este nevoie de un acord pentru a permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina și transportarea lor prin Marea Neagră. Mai mult, oficialul a cerut acces fără obstacole pe piețele mondiale pentru alimentele și îngrășămintele rusești.

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze. Acest acord este esenţial pentru sute de milioane de persoane în ţările emergente, inclusiv în Africa subsahariană”, a subliniat secretarul general.

Potrivit raportului prezentat de șeful ONU, 94 de țări, cu o populație de 1,6 miliarde de locuitori, sunt expuse la la „cel puţin o dimensiune a crizei” – finanţe, alimentaţie şi energie -, „incapabile să-i facă faţă”.

De asemenea, războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea duce la creșterea numărului de persoane aflate în situație de insecuritate alimentară cu 47 de miliaone în acest an, ajungându-se la peste 300 de milioane.

„Până la 58 de milioane de africani în plus ar putea cădea în sărăcie în acest an. În Asia de Sud, 500 de milioane de persoane sunt expuse grav dimensiunilor alimentară şi financiară, o situaţie agravată de puternice valuri de căldură care afectează culturile din zonă”, se menţionează în raportul ONU.

Citește și articolul: Ambasadorul Rusiei la ONU susține că armata rusească bombardează „delicat” Ucraina