Black Lives Matter (Canadian Encyclopedia)

Sute de persoane au ieșit în stradă, duminică, după ce un bărbat de culoare a fost împușcat de polițiști. Jayland Walker, bărbatul omorât, a încercat să fugă, atunci când oamenii legii au încercat să-l oprească pentru o contravenție rutieră, scrie Digi24.

Walker a fost împușcat cu 90 de gloanțe, provocându-i 60 de răni, iar în filmarea difuzată tânărul a apărut ciuruit de gloanțe.

El nu a oprit la semnalul poliției și a fugit cu mașina, iar după câteva minute a ieșit din mașină și a început să alerge, oamenii legii urmărindu-l până într-o parcare, unde a fost împușcat de zecile de gloanțe.

Polițiștii au declarat că suspectul s-a comportat într-un mod care a creat temeri de „ameninţare mortală”

Directorul organizaţiei americane pentru protecţia drepturilor civile NAACP, Derrick Johnson, a declarat că Walker a fost victima unui „omor”, iar sutele de persoane ieșite în stradă au strigat că vreau dreptate.

„Acest bărbat negru a fost ucis (…) din cauza unei posibile contravenţii rutiere. Aşa ceva nu se întâmplă populaţiei albe din SUA”, a declarat acesta.

Zeci de asociații antirasiste au chemat oamenii în stradă, manifestațiile fiind pașnice, cu excepția unui moment când participanții s-au apropiat de un cordon de polițiști, proferând injurii.

De asemenea, duminică noaptea, sute de demonstranți au dat foc la coșuri de gunoi și au spart mai multe geamuri ale unor utilaje grele. Au fost desfăşuraţi poliţişti în echipament de intervenţie, care au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăştia pe manifestanţi.

Citește și articolul: Senatorul Laurențiu Alfred Mihai, mesaj cu ocazia Zilei Independenței: La mulți ani poporului american! La mulți ani Statelor Unite ale Americii!”