Strugurii pentru șampanie în pericol de dispariție în 20 de ani, din cauza schimbărilor climatice

Criza climatică generată modifică tiparele meteorologice în unele dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din lume, inclusiv în Champagne, nordul Franței.

Struguri
Struguri sursa foto pixabay

Cele trei specii de struguri folosiți pentru vinul special, chardonnay, pinot noir și pinot meunier, se numără printre sutele de tipuri de struguri pe cale de dispariție, potrivit startup-ului ClimateAi din Silicon Valley, potrivit g4media.ro.

Criza climatică generată de om modifică tiparele meteorologice în unele dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din lume, inclusiv în Champagne, nordul Franței.

Până în 2050, aceste soiuri populare de struguri ar putea înceta să mai existe. Folosind sute de modele climatice globale, date din satelit și date de teren, cercetătorii ClimateAi sunt capabili să prognozeze viitorul strugurilor folosiți la fabricarea șampaniei și a vinului spumant în întreaga lume. Un studiu publicat în 2020 a avertizat că numărul regiunilor care cultivă în prezent struguri de vin se va reduce cu mai mult de jumătate dacă temperaturile globale vor crește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Lumea va depăși acest prag în acest secol dacă nu se vor face reduceri mai profunde și susținute ale poluării cu carbon în curând, potrivit Programului ONU pentru Mediu

La o încălzire de 4 grade, până la 85% din aceste terenuri nu ar mai fi viabile pentru a produce o picătură decentă. „Dacă ne gândim la șampanie, aceasta este o băutură unică”, a declarat Will Kletter, vicepreședinte al operațiunilor și strategiei la ClimateAi. „Are nevoie de zile calde și însorite pentru a avea o aromă robustă și de nopți răcoroase pentru a acumula acea aciditate, ceea ce îi conferă acel tip de gust crocant și răcoritor pe care îl iubim.

” În 2023, producția mondială de vin a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani. O mare parte din acest declin s-a datorat unor fenomene meteorologice extreme, multe dintre acestea fiind exacerbate de schimbările climatice, potrivit unui raport anual privind producția de vin al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) publicat în noiembrie.

Italia a renunțat la poziția de principal producător de vin din lume din cauza mai multor fenomene meteorologice nefavorabile, inclusiv precipitații neregulate care au declanșat otrăviri, precum și inundații, grindină și secetă, se arată în raport.

„Aceasta este o problemă de mare actualitate”, a declarat Kletter.„Asta înseamnă vin mai scump, sau poate că vinul produs nu este de aceeași calitate și poate că nici măcar nu poți avea acces la unele dintre vinurile pe care ești obișnuit să le savurezi. Iar aceasta este o problemă cu care ne confruntăm astăzi”, a declarat Kletter.

În ritmul în care se încălzește planeta, Kletter a spus că viticultorii trebuie să înceapă să învețe cum să se adapteze – și să fie atenți la locațiile viabile și mai reci din nord – pentru a menține industria în viață și în creștere.

În regiunea Champagne din Franța, viticultorii au înregistrat în 2021 cea mai mică recoltă din 1957 încoace, din cauza unor fenomene meteorologice extreme, de la căldură extremă la îngheț timpuriu, precum și a precipitațiilor abundente, potrivit unui raport Reuters. Acest lucru a costat Franța un total de aproximativ 2 miliarde de dolari în vânzări, potrivit raportului. Asigurare obligatorie pentru trotinete și biciclete electrice