Ambasadorul României la Chișinău: „Limba de stat trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toți”

Limba rusă, declarată neconstitițională de Înalta Instanță a Republicii Moldova

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a calificat drept corectă și normală decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității legii ce oferea statut special limbii ruse. Potrivit diplomatului, decizia Înaltei Instanțe este o dovadă în plus că limba română trebuie să fie cunoscută de toți cetățenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN.

În declarația de independență, elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, de cultură, de tradiții, aceste elemente au făcut posibilă separarea de fostul imperiu. Decizia de astăzi tocmai asta recunoaște, faptul că limba de stat în Republica Moldova trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toți. Asta nu înseamnă o lipsă de respect față de ceilalți care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect față de minoritățile naționale

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță,  în emisiunea TVR Moldova „Punctul pe Azi”

În plus, diplomatul a menționat că legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova venea să divizeze și mai mult societatea pe criteriul identității naționale și cel al limbii vorbite.

„Trebuie să găsești modalitatea de a ține societatea unită, iar elementul de limbă trebuie să fie cel unificator, nu cel care separă. Menținerea acestei legi ar fi însemnat o reîntoarcere în trecut”, a punctat diplomatul român, la TVR Moldova.

Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat joi neconstituţională Legea 234 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care conferea un statut special limbii ruse.

Proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat în a doua lectură, cu votul a 55 de deputaţi, într-o sesiune desfăşurată de parlament în cursul nopţii de 15 spre 16 decembrie.

Conform acestei legi, angajaţii instituţiilor de stat ar fi fost obligați să discute, să ofere informaţii şi să asigure traducerea avizelor, certificatelor şi a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetăţenii vin cu solicitări în acest sens.

Citește și: Instituțiile de stat din Moldova, obligate să asigure traducerea în limba rusă