Instituțiile de stat din Moldova, obligate să asigure traducerea în limba rusă

Acest proiect nu dezbină societatea, transmite vicepreședintele Parlamentului

Parlamentul de la Chişinău a votat miercuri proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit ipn.md și agora.md.

Acest proiect, susținut de deputații PSRM și deputații platformei „Pentru Moldova”, prevede funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova – moldovenească și rusă, și a fost votat în a doua lectură cu votul a 55 de deputați, în ședință plenară, potrvit agora.md.

 În calitate de reprezentant al minorității etnice, vreau să asigur că acest proiect nu dezbină societatea, ci dimpotrivă contribuie la o mai bună înțelegere și la coeziunea socială

Vladimir Vitiuc, Vicepreședintele Parlamentului

Potrivit proiectului, Republica Moldova asigură condițiile necesare pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova. Limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică se folosește pe teritoriul republicii, alături de limba de stat, transmite ipn.md.

Mai mult, activitățile de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice se vor efectua în limba de stat. Iar la solicitare, se va asigura traducerea în limba rusă. Totodată, actele oficiale ale organelor puterii de stat, administrației publice, se vor întocmi și se vor adopta în limba de stat, urmând să fie traduse în limba rusă, iar în UTA Găgăuzia se vor traduce și în limba găgăuză.

Proiectul mai prevede că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderilor, instituțiilor publice vor primi și vor examina cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau limba rusă.

Citește și: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale în Republica Moldova

#News