Sursa foto: Wikiwand

Vineri seară, în regiunea Guarda, Portugalia, un avion bombardier cu apă, care lupta împotriva incediilor forestiere, s-a prăbușit, provocând moartea pilotului, scrie Agerpres.

Temperaturile extreme din Portugalia au dus la incendii severe în mai multe părți, doar vineri fiind mobilizați aproape 1.000 de pompieri pentru stingerea a 12 incendii active.

Cu o zi înainte de tragedie, termometrele au înregistrat, în nordu Portugaliei, 47 de grade, un record pentru luna iulie în această țară.

Țările din Europa se sufocă sub valul de caniculă. Mii de pompieri luptă zi și noapte pentru lichidarea incendiilor

În Portugalia, în ultimele șase luni, peste 30 de mii de hectare au fost lovite de flăcări, iar previziunile nu sunt bune pentru lunile care urmează. Potrivit meteorologilor, temperaturi extreme se vor înregistra și în luna august, iar guvernul portughez a activat planul roșu cu privire la incendiile ce au cuprins mai multe regiuni din Portugalia.

Reamintim că miercuri, în Grecia, un elicopter care era folosit pentru combatarea unui incendiu forestier de pe insula Samos s-a prăbușit în mare. Din nefericire, doi din cei patru membri ai echipajului au murit.

În Franța, peste 10 mii de persoane au fost evacuate din regiunea Gironde din cauza incendiilor puternice ce au cuprins regiunea, iar în Spania, temperaturile au depășit pragul de 40 de grade Celsius.

Aproape 300 de oameni și-au pierdut viața în Spania și Portugalia din cauza valului de caniculă din această vară, iar mai multe localități din vestul Spaniei au fost evacuate.

Din nefericire, efectele încălzirii globale pe care le resimțim acum se vor accentua în următorii ani, iar milioane de oameni vor fi afectați. Pe lângă valul de căldură ce a cuprins întreaga Europă, meteorologii au anunțat că în țările unde s-au înregistrat temperaturi extreme vor exista inundanții catastrofale, asemenea celor de anul trecut din Germania și Belgia, unde peste 200 de oameni și-au pierdut viața. În țara noastră, temperaturile au început, din nou, să crească, iar multe zone din România sunt sub cod portocaliu de căldură extremă.

Citește și articolul: Seceta lovește România. Mai multe comune din Botoșani au rămas fără apă