Prețul kilogramului de ceapă, la un nivel istoric în Filipine

Un kilogram de ceapă roşie se vinde şi cu 650 de pesos , în timp ce ceapa albă se vinde şi cu 600 de pesos kilogramul, prețul fiind de trei ori mai mare decât al cărnii de pui

Ministerul Agriculturii din Filipine vrea să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne, în condiţiile în care explozia preţurilor acestui produs este posibil să fi atins cel mai ridicat preţ din lume, determinând o inflaţie la maximul ultimilor 14 ani, potrivit ziare.com.

Pe piaţa din Filipine un kilogram de ceapă roşie se vinde şi cu 650 de pesos (11,68 de dolari), în timp ce ceapa albă se vinde şi cu 600 de pesos kilogramul, prețul fiind de trei ori mai mare decât al cărnii de pui şi cu aproximativ 25%  mai mare decât preţul unui kilogram de carne de vită, conform tarifelor cu amănuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie.

 Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, alături de usturoi, explozia preţurilor  afectând consumatorii în special în perioada sărbătorilor sfârşitului de an când au loc multe reuniuni în familie, numeroase persoane reclamând pe reţelele sociale explozia preţurilor. Propunerea privind importurile a fost formulată la o reuniune a unui comitet de experţi şi va fi supusă aprobării preşedintelui Ferdinand Marcos Jr., a declarat secretarul Rex Estoperez.

Achiziţiile de pe piaţa externă „ar fi o soluţie bună timp de o lună, pentru a reduce preţurile. Nu putem să nu facem nimic, pentru că unul dintre factorii care stimulează inflaţia este preţul la ceapă”, a spus Rex Estoperez. 

Potrivit acestuia, importurile vor fi doar o „soluţie temporară” pentru moment nefiind planuri care să vizeze alte importuri. Filipine consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă lunar. Ministerul Agriculturii se aşteaptă ca, după aprobare, importurile să ajungă cel mai târziu în prima săptămână din februarie, a adăugat Rex Estoperez.

Alertă meteo de vreme rea pentru următoarele zile