Vicepreşedinta Argentinei, condamnată la închisoare pentru o fraudă de un miliard de dolari

Sentința nu este definitivă.

Vicepreşedinta Argentinei, Cristina Fernández, a fost declarată vinovată şi condamnată la şase ani de închisoare şi la interzicerea pe viaţă de a ocupa funcţii publice ,pentru deturnarea a unui miliard de dolari prin proiecte de lucrări publice în timpul preşedinţiei sale..Un complet de trei judecători a găsit-o vinovată de fraudă, dar a respins acuzaţia de conducere a unei organizaţii criminale, pentru care pedeapsa ar fi putut fi de 12 ani de închisoare, potrivit g4media.ro.

Este pentru prima dată când un vicepreşedinte argentinian a fost condamnat pentru o infracţiune în timpul mandatului. 

Cristina Fernández a atacat verdictul, afirmând că este victima unei „mafii judiciare”, anunţand că nu va candida anul viitor la preşedinţie, funcţie pe care a deţinut-o anterior în perioada 2007-2015.Sentinţa nu este definitivă, până când nu se va decide asupra apelurilor, un proces care ar putea dura ani de zile. Între timp, ea va rămâne imună la arest. Cristina Fernández este acuzată că a acordat ilegal contracte de lucrări publice unui magnat al construcţiilor apropiat de familia sa, ea negând acuzaţiile.Preşedintele Alberto Fernández, care nu este rudă cu vicepreşedinta sa, a declarat pe Twitter că aceasta este nevinovată, condamnarea sa fiind „rezultatul unui proces în care nu s-a avut grijă de formele minime ale unui proces corect”. 

Potrivit procurorilor, Cristina Fernández a direcţionat în mod fraudulos 51 de proiecte de lucrări publice către Lázaro Báez, un magnat al construcţiilor şi aliat timpuriu al ei şi al soţului ei, Nestor Kirchner, care a fost preşedinte în perioada 2003-2007 şi a murit subit în 2010.

Báez şi membri ai administraţiei prezidenţiale 2007-2015 a lui Fernández sunt printre cei o duzină de alţi acuzaţi. Juriul i-a condamnat pe Báez şi pe secretarul pentru lucrări publice, José López, la şase ani de închisoare, majoritatea celorlalţi primitnd pedepse mai mici.Procurorii Diego Luciani şi Sergio Mola au declarat că firma lui Báez a fost creată pentru a deturna venituri prin proiecte licitate în mod necorespunzător, care au înregistrat depăşiri de costuri şi, în multe cazuri, nefiind niciodată finalizate. Compania a dispărut după cei 12 ani de putere ai familiei Kirchner, au susţinut aceştia. În Argentina, în astfel de cazuri, judecătorii obişnuiesc să pronunţe mai întâi verdictele şi sentinţele şi să explice mai târziu cum au ajuns la decizia lor. Decizia completă a comisiei este aşteptată în februarie, după care verdictul poate fi atacat până la Curtea Supremă, un proces care ar putea dura ani de zile.

Târgul de carte Gaudeamus, reluat la Romexpo