Twitter
Twitter. Sursa foto: Romaniatv.net

 Ani grei de închisoare pentru o femeie din Arabia Saudită, pentru folosirea unei platforme de socializare, potrivit digi24.ro. Tânăra, care era studentă la Universitatea Leeds din Anglia, s-a întors acasă pentru o vacanță, fiind condamnată la 34 de ani de închisoare pentru deținerea unui cont de Twitter și pentru urmărirea și distribuirea de postări făcute de dizidenți și activiști. Condamnarea a avut loc după vizită președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită, despre care activiștii pentru drepturile omului au avertizat că ar putea încuraja intensificarea represiunilor față de dizidenți și activiști pro-democrație.


Salma al-Shehab are 34 de ani și este mama a doi copii mici

Ea a fost condamnată inițial la trei ani de închisoare pentru „infracțiunea” de folosire a unui site pentru a „provoca tulburări publice și destabiliza securitatea civilă și națională”, dar o curte de apel a pronunțat o nouă pedeapsă de 34 de ani de închisoare, la care se adaugă interdicția de a călători timp de încă 34 de ani. Sentința a fost dată după ce un procuror a cerut luare în considerare a altor presupuse infracțiuni. Astfel, femeia este acuzată că „i-a ajutat pe cei care urmăresc să provoace tulburări publice și să destabilizeze securitatea civilă și națională urmărindu-le conturile de Twitter”. Tânăra nu este cunoscută ca un activist saudit important, nici în Arabia Saudta și nici în Marea Britanie, profilul ei de Twitter având 2.597 de urmăritori.

 Salma al-Shehab a distribuit uneori postări ale dizidenților saudiți care sunt în exil, cerând eliberarea prizonierilor politici din regat

 Ea părea să fie o susținătoare a lui Loujain al-Hathloul, o activistă feministă saudită cunoscută, care a fost închisa și despre care se crede că a fost torturată deoarece sprijinea dreptul de a conduce pentru femei. Cazul marchează, de asemenea, cel mai recent exemplu al modului în care prințul moștenitor Mohammed bin Salman i-a vizat pe utilizatorii de Twitter în campania sa de represiune, deși el controlează indirect acțiuni în platforma de socializare americană prin fondul suveran al Arabiei Saudite, Fondul Public de Investiții (PIF).

Cel mai bogat om din lume a cumpărat Twitter