Finlanda va interzice intrarea turiștilor ruși începând cu miezul nopții

Finlanda face parte din "ruta turistică" a rușilor

Sursa foto: Pixabay

Guvernul finlandez a anunțat joi că va limita în mod semnificativ fluxul de călători la granița Finlandei cu Rusia.

Potrivit Washington Post, măsura va interzice intrarea cetățenilor ruși care călătoresc cu vize turistice în țara nordică începând de vineri.

Finlanda are o graniță terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia

„Decizia, în principiu, vizează să împiedice complet turismul rusesc în Finlanda și tranzitul aferent prin Finlanda”, a declarat Pekka Haavisto, ministrul de externe al țării, în timpul unei conferințe de presă.

Guvernul și-a justificat decizia prin faptul că sosirea continuă a turiștilor ruși pune în pericol relațiile internaționale ale Finlandei. Acesta a precizat că a discutat această problemă cu administrația Ucrainei, printre alții, înainte de a lua această decizie.

Pekka Haavisto a invocat preocupările de securitate legate de războiul Rusiei în Ucraina, referendumurile ilegale organizate de Rusia și recentele scurgeri de gaze din conductele Nord Stream. Acestea au fost argumentele care au dus la această decizie, subliniază oficialul.

Vor exista și excepții

Cetățenii ruși pot intra în continuare în Finlanda din motive familiale, de studiu sau de muncă. De asemenea, dizidenții politici ruși pot încerca să intre în țară în scopuri umanitare.

Începând cu 1 septembrie, Finlanda a redus numărul de vize – inclusiv în scopuri turistice – eliberate cetățenilor ruși la o zecime. Măsură a fost considerată drept o dovadă de solidaritate cu Ucraina.

Pekka Haavisto declarase anterior că este îngrijorat în special de un fel de „rută turistică” rusă prin aeroportul din Helsinki, care a fost folosită de mii de ruși înainte de atacul Moscovei, din 24 februarie, asupra Ucrainei.

Până acum, rușii au trecut prin Finlanda înainte de a zbura spre alte națiuni europene. Era o modalitate de a ocoli interdicțiile de zbor impuse după invazie.

Citește și Prețul lemnului de foc pentru populație va fi plafonat