Sursa foto: Digi24

Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a provocat o serie de valuri tsunami ce au afectat peste 14 țări asiatice și au cauzat moartea a peste 220.000 de persoane.

Conform specialiștilor, acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă, de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor.

Thailanda, Indonezia, coasta de est a Sri Lankăi, mai multe zone din India și locuri îndepărtate precum Somalia au fost afectate de valurile de 30 de metri, relatează history.com

În nici 20 de minute, cel mai aproape oraș de epicentrul puternicului cutremur, Banda Aceh, a fost lovit în plin de valurile oceanului. La un an de la dezastru, în Aceh, 150.000 de oameni încă mai locuiau în corturi și în alte adăposturi de urgență.

Milioane de oameni au rămas fără adăpost

Peste un milion de gospodării au fost distruse de valurile puternice, iar din cauza contaminării apei, oamenii s-au confruntat cu mai multe boli precum holera, dizenteria și malaria.

Reamintim că ultimul cutremur apărut în zona respectivă s-a datorat erupției vulcanului Krakatoa în 1883. După ce valurile, înalte de aproape 30 de metri, au lovit țările asiatice, mai multe state au declarat stare de urgență. Conform Organizației Națiunilor Unite, costurile operațiunile umanitare au fost de peste 15 miliarde de dolari.

Printre victimele înregistrate s-au numărat și turiști care își petreceau sărbătorile de iarnă în regiune. Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a strâns un „ajutor imediat” în valoare de aproape 7 milioane de dolari pentru persoanele care au supraviețuit dezastrului.

Și Comisia Europeană a trimis 4 milioane de dolari pentru necesitățile vitale ale victimelor. De asemenea, țara noastră a oferit sprijin, donând produse farmaceutice în valoare de 32 de mii de euro.

Cel mai puternic cutremur din istorie

În 1960, Chile, s-a înregistrat cel mai puternic cutremur din istorie cu 9,5 grade pe scara Richter. Peste 6 mii de oameni au murit, iar pagubele au fost uriașe. Conform specialiștilor, cutremurul a echivalat cu aproape 180 de miliarde de tone de dinamită.

La patru ani distanță, în Alaska, un cutremu de 9,2 grade pe scara Richer a provocat peste 140 de decese și pagube serioase. Mișcarea telurică a durat peste patru minute, fiind cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în America de Nord.

India, în fața unui nou dezastru: cutremur de 6 grade