Fermierii italieni depozitează fructele în peșteri

Economie de 32% la energia electrică

Sursa foto: Pixabay

Ca răspuns la criza energetică, fermierii din nordul Italiei au venit cu o inițiativă ingenioasă, relatează Reuters.

Ei se folosesc de frigidere naturale, săpate sub un deal, pentru a-și depozita recolta într-un mediu controlat. Astfel, reduc consumul energetic și valoarea facturilor, în timp ce fructele rămân la o temperatură constantă în toate anotimpurile.

30.000 de tone de mere se află în prezent în peșteri

La trei sute de metri sub livezile de fructe din Predaia, un mic oraș din regiunea Trentino, grupul Melinda a creat 34 de zone de refrigerare în peșteri vaste. Aici pot păstra 12 – 13% din producția lor, reducând totodată costurile cu energia.

Merele sunt depozitate în cutii de plastic și sunt transportate de muncitori cu ajutorul stivuitoarelor.

„La nivel de impact asupra mediului, am văzut mai multe avantaje și randamente”, a declarat Mauro Erlicher, managerul fabricii subterane. „Unul dintre ele este cu siguranță consumul de energie, deoarece, în urma unui test efectuat anul trecut, am realizat o economie de 32% la energia electrică folosind peșterile”, a adăugat acesta.

Peșterile stochează în prezent aproximativ 30.000 de tone de mere. Cantitatea de fructe depozitate se așteaptă să crească la 40.000 de tone în viitorul apropiat.

Peșterile-depozit: un proiect sustenabil

Mauro Erlicher a explicat că marile camere de depozitare frigorifică de la suprafață folosesc un „panou sendviș”. El este izolat cu poliuretan și foi de metal pentru a menține răcoarea în interior. În peșterile subterane, rocile acționează ca „panou sendviș”, fiind „cât se poate de natural”

Înainte ca peșterile să poată fi folosite, rocile sunt răcite cu un gaz special până la o adâncime de 5 – 7 metri. Ele vor menține apoi o temperatură constantă de 1 grad Celsius.

Unul dintre fermieri, Loris Calliari, a declarat că au primit ideea utilizării peșterilor cu scepticism. Au fost însă cuceriți de rezultatele bune. „Am fost ezitanți la început, apoi ne-am dat seama că funcționează, pentru că se face o bună economie de energie și este foarte sustenabil. Sperăm să putem continua cu proiectul nostru”, a afirmat el.

Citește și Plăcile grafice RTX 4090 şi 4080 vor fi lansate anul acesta