Canada a declarat că regretă o „neînțelegere” după ce China a depus o plângere formală în legătură cu o comandă personalizată de tricouri, unde cuvântul Wuhan era pus peste emblema trupei hip-hop Wu-Tang Clan, potrivit Reuters.

 Logoul trupei are un W stilizat, dar fiind fără numele trupei, chinezii l-au considerat ca fiind stilizarea unui liliac. Mai ales în contextul în care Wuhan este considerat epicentrul pandemiei cu noul coronavirus, iar liliecii au fost purtătorii de Covid, înainte ca acesta să treacă la om.

Nu a fost clar imediat cum imaginile logo-ului tricoului, despre care ambasada canadiană a spus că a fost create la începutul anului trecut, au ajuns să circule pe rețelele sociale chineze. „Suntem foarte șocați de acest lucru și am depus solicitare  la Canada, cerând o investigație amănunțită și o explicație clară”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Wang Wenbin, ca răspuns la o întrebare într-un briefing zilnic de luni, adăugând că virusul nu ar trebui legate de anumite țări sau regiuni. Beijingul a fost extrem de sensibil cu privire la sursa virusului și a încercat să pună la îndoială ideea că acesta își are originea în China.

Logo folosit în campania de repatriere a canadienilor din Wuhan

De partea cealaltă, Canada explică scopul pentru care a fost creat acel logo. „Logo-ul tricoului proiectat de un membru al ambasadei prezintă un W stilizat și nu este destinat să reprezinte un liliac. Acesta a fost creat pentru echipa de personal al Ambasadei care lucrează la repatrierea canadienilor din Wuhan la începutul anului 2020. Regretăm neînțelegerea ”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului extern canadian pentru Reuters.

De altfel, relațiile dintre Beijing și Ottawa au fost tensionate încă de la sfârșitul anului 2018, când China a arestat doi bărbați canadieni și i-a acuzat de spionaj, la scurt timp după ce poliția canadiană l-a arestat pe directorul financiar al Huawei Technologies Co., Ltd., Meng Wanzhou în baza unui mandat de arestare al SUA.

Echipa condusă de Organizația Mondială a Sănătății se află la Wuhan pentru a investiga originile focarului.

Citește și: Rasismul, nota de plată pentru Google