erdogan

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a anunțat că Finlanda și Suedia trebuie să își modifice legislația pentru a putea adera la NATO.

Turcia a respins, încă din 13 mai, ideea ca cele două țări nordice să facă parte din Alianța Nord-Atlantică din cauza că acceptă persoane ce fac parte din grupuri teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan. De asemenea, un alt motiv este cel de sistare a exporturilor de armament către Turcia.

Suedezii şi finlandezii au cerut oficial primirea în NATO după invazia rusă în Ucraina

Pentru ca Suedia și Finlanda să facă parte din Alianță, toate cele 30 de state membre trebuie să fie de acord, iar Turcia, pentru moment, nu acceptă o astfel de aderare.

Și președintele Turciei a precizat că este nevoie ca țările candidate să înceteze să sprijine PKK-ul și alte grupări și să interzică organizarea oricăror evenimente ale acestor. Mai mult, este nevoie de extrădarea anumitor persoane urmărite de Turcia pentru acuzații de terorism și eliminarea restricțiilor asupra exporturilor de armament.

Chiar dacă cele două țări au încercat să găsească  o soluție, Turcia refuză să aibă un dialog cu Finlanda și Suedia până nu primește răspunsuri la cererile formulate.

„Cererile noastre sunt imposibile? Nu. Vrem să înceteze sprijinul pentru terorism. Ei pun problema aşa: ‘deoarece suntem departe de regiunile cu terorism, legile noastre sunt concepute în acest mod’. Ei bine, atunci trebuie să le schimbaţi. Ei spun că o organizaţie teroristă poate organiza evenimente şi îşi poate flutura zdrenţele. Atunci trebuie să vă schimbaţi legile”, a spus ministrul turc de Externe.

Guvernele de la Helsinki şi Stockholm au afirmat că condamnă terorismul şi sunt deschise la dialog.

Citește și articolul: Turcia intră în rând cu lumea. Planul lui Erdogan privind măsurile împotriva coronavirusului