Plăcile grafice RTX 4090 şi 4080 vor fi lansate anul acesta

RTX 4090 va costa 1.599 de dolari

NVIDIA, gigantul din domeniul plăcilor grafice pentru calculator, a anunțat oficial modelele RTX 4090 și 4080.

Potrivit informațiilor făcute publice, acestea sunt mai mult decât rapide şi sunt dedicate jucătorilor şi creatorilor.

Noile plăci grafice se bazează pe o arhitectură inedită

Plăcile grafice RTX 4090 şi 4080 oferă un salt imens, atât în performanţă, cât şi în grafica bazată pe Inteligența Artificială (AI), întrucât se bazează pe arhitectura ultraeficientă NVIDIA Ada Lovelace, scrie Mediafax.

În timpul prezentării, CEO-ul NVIDIA, Jensen Huang, a dat detalii despre noua arhitectură grafică a plăcilor video. El a subliniat că arhitectura Ada include a treia generaţie de RTX, care se mândreşte cu noi funcţii, inclusiv a treia generaţie de Deep Learning Super Sampling (DLSS). Astfel că DLSS 3 este capabil să genereze cadre suplimentare şi să dubleze performanţa jocului.

Arhitectura Ada descătuşează întreaga putere a tehnologiei ray-tracing, care simulează comportamentul real al luminii. Considerând performanța procesoarelor grafice RTX seria 40 şi a nucleelor RT din a treia generaţie, pasionații de gaming și design grafic pot explora lumi virtuale incredibil de detaliate, aşa cum nu au mai făcut-o niciodată.

Plăcile grafice RTX vor apărea pe piață până la finalul anului

Prima placă anunţată este GeForce RTX 4090, care include 24 GB de memorie G6X. Aceasta va fi lansată pe 12 octombrie și va costa 1.599 de dolari. Potrivit zvonurilor, GeForce RTX 4090 este de două până la patru ori mai rapidă decât 3090 Ti.

Cu toate că NVIDIA nu a precizat o dată precisă de lansare pentru plăcile video RTX 4080, reprezentanții companiei susțin că vor apărea pe piață în noiembrie, anul curent. RTX 4080 cu 12 GB de memorie G6X va costa 899 de dolari. Versiunea dotată cu 16 GB va ajunge la prețul de 1.199 dolari.

Ceea ce nu a fost specificat este consumul energetic al acestor plăci grafice, informație crucială mai ales în contextul crizei de acum.

Citește și Glovo a primit o amendă colosală: 79 de milioane de euro