Avertisment ONU: Planeta este în pericol să se încălzească cu 3 grade Celsius

Recordurile de temperatură au fost deja doborâte în 2023.

Canicula
Canicula sursa foto pixabay

Angajamentele statale actuale privind emisiile de gaze cu efect de seră în scopul limitării încălzirii globale vor duce în continuare omenirea către o încălzire a climei cu aproape 3 grade Celsius în acest secol, potrivit unei analize ONU, potrivit digi24.ro.

Recordurile de temperatură au fost deja doborâte în 2023.

 Fenomenele intense ale valurilor de căldură, ale inundațiilor și ale secetei au luat vieți și au afectat mijloacele de subzistență pe tot globul. Acest lucru este ca reacție la o creștere a temperaturii de 1,4 grade Celsius până în prezent, transmite The Guardian. Oamenii de știință spun că urmează lucruri mult mai rele dacă temperaturile continuă să crească. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat în repetate rânduri că lumea se îndreaptă spre un viitor „infernal”.

 Raportul anual „Emissions Gap”, care evaluează promisiunile statelor în vederea combaterii schimbărilor climatice raportate la nevoile reale, a concluzionat că omenirea se va confrunta cu o încălzire cuprinsă între 2,5 grade Celsius şi 2,9 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru se va realiza dacă guvernele nu îşi intensifică acţiunile climatice. La o încălzire de 3 grade Celsius, oamenii de ştiinţă preconizează că omenirea ar putea depăşi mai multe puncte catastrofale fără întoarcere. Cum ar fi topirea galopantă a calotelor glaciare, uscarea pădurii tropicale amazoniene. Noul raport ONU oferă mici speranţe în ceea ce priveşte şansele de a atinge acest obiectiv. Potrivit documentului, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 42% până în 2030 pentru a menţine încălzirea globală cu cel mult 1,5 grade Celsius. 

Chiar şi în cel mai optimist scenariu, şansele de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius sunt de doar 14%.

Acesta este un nou argument care se adaugă dovezilor ştiinţifice din ce în ce mai numeroase care sugerează că ţinta este imposibil de atins. Emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global au crescut cu 1,2% din 2021 până în 2022. Ele au atins un nivel record echivalent cu 57,4 gigatone de dioxid de carbon.

Raportul a evaluat Contribuţiile Determinate Naţional (NDC), care trebuie să fie actualizate la fiecare cinci ani, pentru a determina astfel cât de mult s-ar încălzi lumea dacă aceste planuri ar fi implementate complet. Nivelul anticipat de încălzire este uşor mai mare decât estimările din 2022, care indicau atunci o creştere cuprinsă între 2,4 grade Celsius şi 2,6 grade Celsius până în 2100. Jandarmeriță din București, prinsă cu droguri asupra ei