Liderii Israelului și Turciei s-au întâlnit după 14 ani

Relațiile dintre Israel și Turcia au fost înghețate mult timp

Sursa foto: Twitter/Yair Lapid

Yair Lapid, prim-ministrul israelian, și Tayyip Erdogan, președintele turc s-au întâlnit marți pentru prima dată în ultimii 14 ani.

Potrivit Reuters, întâlnirea a avut loc în cadrul Adunării Generale a ONU pentru primele discuții față în față între liderii națiunilor aliate cu SUA din 2008 încoace.

Relațiile dintre cele două state au fost tensionate în ultimul deceniu și jumătate

Relațiile dintre Israel și Turcia au fost înghețate mult timp. Fondul disputelor privea cauza palestiniană.

Turcia, membră a NATO, a găzduit membri ai Hamas, o mișcare islamistă palestiniană care conduce Fâșia Gaza. O mare parte a Occidentului a numit organizația grup terorist. Acest aspect a fost adesea un punct de blocaj în încercările de a reface legăturile cu Israelul.

De cealaltă parte, conducerea de la Ankara a fost indignată de uciderea, în 2010, a 10 activiști turci. Aceștia ar fi fost omorâți în urma unor încăierări. Conflictele au izbucnit atunci când pușcașii marini israelieni au luat cu asalt o navă care încerca să spargă blocada navală israeliană asupra Fâșiei Gaza.

Din fericire, relațiile dintre cele două state s-au încălzit în ultimele luni. Energia pare a fi un domeniu cheie de cooperare. Se așteaptă ca în curând cele două țări să facă schimb de noi ambasadori.

Pe lângă discuțiile despre energie, Yair Lapid i-a mulțumit lui Tayyip Erdogan pentru schimbul de informații dintre cele două țări. De asemenea, a remarcat cererea Israelului de returnare a patru dintre cetățenii săi – dintre care doi soldați – dispăruți în Fâșia Gaza în războiul din 2014.

Citește și Centrul regional de excelență al OMS Europa ar putea fi găzduit la București