PSD nu (mai) susține majorarea salariilor demnitarilor

Majorări salariale doar pentru primari, nu și pentru demnitari

PSD a transmis miercuri, printr-un comunicat, că se opune majorării salariilor parlamentarilor și că va cere în coaliția de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat, care face referire la actualizarea salariilor demnitarilor, să se aplice doar aleșilor locali.

„PSD va propune în cadrul coaliţiei de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor şi altor categorii de bugetari, ci doar aleşilor locali. Dacă în privinţa acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor şi altor şefi de instituţii publice o astfel de măsură ar fi neadecvată, în actualul context economic”, se arată în comunicatul de presă.

 PSD susține că a atras atenția la votul din Senat că o astfel de măsură ar fi neadecvată

Acest punct de vedere vine după ce presa a anunțat că senatorii au votat majorarea salariilor demnitarilor, majorare despre care judecătorii CCR au decis, în urma a două sesizări depuse de USR în acest sens, că este neconstituțională.

Social-democrații, deși au votat majoritar ”pentru”, susțin însă că PSD a atras atenția asupra acestui fapt, la votul din Senat, prin intervenția liderului lor, Radu Oprea, care a afirmat că „Propunerea Partidului Social Democrat în Guvernul României va fi ca din Anexa IX să fie supus acestei reglementări doar punctul C (respectiv punctul care se referă strict la aleşii locali)”.

Senatorii și-au votat salarii mai mari

Amintim că miercuri, 21 septembrie, Plenul Senatului a votat un proiect de Ordonanță care include două amendamente UDMR, amendamente care prevăd majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR), senatorii au dat undă verde creșterii salariilor și sporurilor demnitarilor chiar în plină criză economică.