Constructii
Constructii. Sursa foto_ pag de FB

 Lpsa forța de muncă în domeniul construcțiilor este o problema gravă, riscând să devină o barieră de dezvoltare, a avertizat inginerul Horia Petran, potrivit g4media.ro. Potrivir acestua, este vorba despre muncitori necalificați și calificați.

 Marius Șoflete, inginer constructor și proiectant specializat de case pasive, susține că lipsa forței de muncă, atât calificate cât și necalificate, este o „provocare majoră”


„Orice fel de forță de muncă în construcții lipsește cu desăvârșire. Programul meu zilele astea a luat-o razna, pentru că mă bazam pe niște echipe și pe niște oameni. Am fost lăsat de căruță și sunt niște chestii pe care pe șantierul meu trebuie să le fac eu cu mâna mea. Noroc că știu, și noroc că am toate degetele, dar asta este o problemă la nivel de forță de muncă”, a declarat Marius Șoflete. 

Marius Petran susține că există o problemă și pe piața forței de muncă, problema fiind dublă. Potrivit acestuia, una este legată de numărul de persoane, numărul de lucrători, a doua problemă fiind legată de nivelul de calificare. Desi nivelul de calificare „este unul bun, aproape suficient”, acesta nu este corespunzător cu   tendința construcției de locuințe cu consum de energie foarte scăzut. „Practic, este nevoie de o specializare la nivelul fiecărei ocupații, astfel încât să putem să avem, în număr și în calitate, calificarea potrivită. Dacă nu, acest lucru devine critic și, într-adevăr, este o barieră care împiedică avansul”, a avertizat Horia Petran.

Modificări majore în anul școlar 2022-2023, care începe luni