Modificări majore în anul școlar 2022-2023, care începe luni 

Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi la cursuri .

Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep luni cursurile noului an şcolar 2022 – 2023 în peste 17.800 de unităţi de învăţământ, părinţii putând participa la festivități, potrivit hotnews.ro.

Care este durata anului școlar

Durata anului şcolar 2022 – 2023 este de 36 de săptămâni de cursuri, încheindu-se pe 16 iunie 2023. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni, în timp ce în cazul claselor a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni.

 Printre  elementele de noutate ale noului an școlar sunt compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului şcolar, utilizarea catalogului electronic în unităţi-pilot,, încheierea anuală la fiecare disciplină a unei singure medii, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului şcolar,  interzicerea colectării de fonduri băneşti de la părinţii elevilor.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” vor avea loc în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, timp de  câte 5 zile consecutive lucrătoare,, planificarea fiind decisă de unităţile de învăţământ. Clasele din învăţământul liceal cu profil tehnologic, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, vor organiza activități de instruire practică în perioada desfășurării programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde”.

Cum va fi încheiată media școlară

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat eliminarea mediei claselor V – VIII din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2022 – 2023,  urmând să fie luată în calcul doar media obţinuta la Evaluarea naţională.  Elevii de clasa a V-a li vor putea primi  atât burse sociale, cât şi burse de studiu încă de la începutul anului şcolar 2022 – 2023. ‘”Bursele sociale şi de studiu se vor acorda în condiţiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absenţe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale şi obţinerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a)”, a precizat ministrul Educaţiei.

Un bărbat a refuzat să plătească factura la restaurant pentru 17 persoane. Familia l-a numit ”egoist”