Hagia Sofia
Hagia Sofia

Au fost multe controverse în legătură cu ”apartenenţa religioasă” a Catedralei Sfânta Sofia. Simbol al lumii bizantine, Sofia a fost moschee, muzeu şi devine, iarăşi, moschee. În câteva zile, prima rugăciune care se va auzi va fi o rugăciune musulmană:

„Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide cultului (n.r. musulman). Ca toate moscheile noastre, ușile Sfintei Sofia vor fi larg deschise pentru localnici și străini, musulmani și non-musulmani”, a declarat Recep Erdogan.

Sinceră să fiu, m-a interesat dacă va mai putea fi vizitată. Este strict decizia Turciei cum îşi administrează turismul şi religia.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, potrivit Agerpres.

Hagia Sophia are peste 2.000 de ani și este una dintre cele mai extraordinare structuri construite vreodată. A fost templu, biserică, moschee și muzeu de-a lungul istoriei sale.

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, catedrala a fost transformată în muzeu în 1934 de preşedintele tinerei Republici laice a Turciei, Mustafa Kemal, care a dorit “să o ofere umanităţii”.

Probabil Erdogan consideră că o oferă iar umanităţii. Umanităţii musulmane. Dar, atât timp cât uşile rămân deschise umanităţii de pretutindeni şi, atât timp cât pisica Gli rămâne acolo, nu-mi fac probleme. Şi, da, Sofia rămâne pe lista mea. Şi Gli.

Gli este este gardianul care trăiește în Hagia Sophia și o păzește de 15 ani. Şi, uitându-mă în ochii ei, ajung la concluzia că nu prea pare să o deranjeze noul decret. Şi nici ideea de moschee.

Citește și: Turcia are grijă de cei lăsați pe străzi: căței și pisici

#News