Nu, nu e frază spusă în van. Turcia are grijă de cei lăsați pe străzi, unde cei de pe străzi înseamnă de la oameni, la animăluțe.

M-am obișnuit deja cu imaginile cu străzile pline de pisici și căței din Turcia, cu pisicile din Istanbul, cu pisica tărcată Gli, gardianul Hagiei Sofia, cu tot ce înseamnă respectul și grija turcilor pentru patrupezi. Știu și imaginile cu apă, mâncare și pături pentru animalele străzii, în vremuri când încă se putea ieși afară, chit că era frig sau cald.

Dar să dai decret, în plină epidemie de coronavirus, ca oamenii să aibă grijă, efectiv, și de pisicile și cățeii din adăposturi, și de cei lăsați la voia întâmplării, pe stradă, nu mi-aș fi imaginat că văd.

Astfel, Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a dat ordin (oficial, gen) ca toate consiile locale să aibă grijă ca nici un animăluț, fie el din adăpost sau de pe stradă, să nu rămână fără apă și mâncare în această perioadă. Și, să ne înțelegem, doar Istanbulul avea declarat, în 2018, 162.970 de pisici și 128.900 de căței ai străzii.

Nu s-au apucat să-i fugărească, nu i-au lăsat la voia sorții, nu au început vânătoare acerbă. S-au apucat să-i îngrijească, la fel ca și înainte, astfel încât să nu simtă altă lipsă decât cea a mângâierilor constante, de care se bucurau înainte de carantină.

”Nu ar trebui să ne abandonăm prietenii necuvântători în această perioadă” este îndemnul Ministrului turc al Justiției, Abdulhamit Gul, care s-a și pozat cu un cățel al străzii și a postat mesajul pe contul său de Twitter.

Astfel, dintr-o țară care oricum a dat clasă multor țări în privința grijii pe care o are pentru micii prieteni cu blană, în plină criză, mesajul Turciei nu se schimbă: nu ne dăm doar mari iubitori de animale. Nu facem gesturi de fațadă, nu avem grijă de ei doar când ne e bine, și ne convine. Avem grijă de ei în orice situație, chiar și acum, când noi suntem cei în izolare, iar ei suferă pentru izolarea noastră. Dar, dacă pe noi izolarea noastră nu ne omoară, pe ei aceeași izolare i-ar putea omorî.

Mi-ar plăcea să văd aceeași atitudine și implicare și la noi. Doar că la noi implicarea de genul acesta nu se aplică nici măcar pe oameni, darămite pe animale.

Citește și: Altfel de oameni pe Facebook: Marie Jeanne și niște pisici

#News