Cristoiu face iar ce știe el mai bine: vorbește singur în fața camerei. Aveam și eu niște prieteni de Facebook care țineau musai să deschidă camera web și să facă niște chestii total neinteresante. Activitatea lor principală era vorbitul degeaba despre rețete, machiaj și exerciții fizice, sfaturi și citate motivaționale. Nu-i mai urmăresc. Nu-i mai urmăresc, așa cum nici măcar pensionarii nu-l mai urmăresc pe Cristoiu. Și, cu toate că refuz să-l mai ascult, tot apare fix ca o ciupercă după ploaie prin știrile dimineții.

Spuneam de prietenii pe care nu-i mai urmăresc și spuneam de discuții futile. Micii copii. Cristoiu e campion. Face analize pe text mai ceva ca un elev de gimnaziu la olimpiadă. De data asta, victima îi este fix Iohannis care, hai să-i dau credit, a vorbit mai mult lunile astea decât în întreaga viață. Și nu zic de viața în politică. Nu. De când s-a apucat Iohannis de vorbit, pe la 1-2 ani. Kinder Klaus.

”La Iohannis am luat mesaj cu mesaj și principalul este ca românii să se spele pe mâini.

-Al doilea război mondial a adus cu sine o ștergere a liniei frontului, puteai să mori în linia întâi, dar și la Londra, București. Singurul lucru bun, dacă se poate spune așa, era că pericolul nu era 24 din 24. După ce trecea alarma, desfășurai viața normală.

– Avem un al treilea război mondial, care nu afectează numai militarii, ci și populația civilă și acționează 24 din 24. Nu mai putem spune că avem o perioadă a zilei în care nu ne atacă coronavirusul

-România, fiind în război în aceste condiții, am spus că de regulă istoricii iau mesajele conducătorilor de țară, de armată, să vadă ce spun națiunii, armatei, oștii celei mari, cum se spunea pe vremea lui Ștefan cel Mare.

– Klaus Iohannis a intervenit de aproape 20 de ori până acum prin mesaje publice, adresate națiunii, și am zis: dacă aș fi un istoric al viitorului ce spun aceste mesaje… E limpede că ele trebuie să conțină cuvinte de înflăcărare. De îmbărbătare, mesajul trebuie să transmită o puternică convingere că lucrurile sunt sunt control și sub comanda mea națiunea va învinge.

-Mesaje, cum au fost al lui Churchill, Roosevelt pe timp de răzbi sunt capodopere din punct de vedere oratoric. La Iohannis am luat mesaj cu mesaj și principalul este ca românii să se spele pe mâini. Al doilea- să nu ne dăm mâna unii cu alții, al treilea- păreri de pe net că boala se ia de la om la om, că virusul e ucigaș.”

Aș cita mai multe din monologul lui Cristoiu, dar mi-e că plictisesc lumea cu bazaconii semi politice, semi istorice, semi nimic. Îl las să fie și formator de opinie, și ideolog, și politician, și jurnalist și istoric. Știi cum e? Când ai prea multe meserii și prea multe cuvinte la tine, nu prea poți face performanță. E ca și cum aș sări cu parașuta în timp ce explic rețete de paste. Live. Cum face Cristoiu.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu, profesorul tău de Apocalipsă

#News