România anului 2021: Tragedia de la Matei Balș a împărțit, din nou, lumea în tabere. Multiple tabere, fiecare cu argumentele ei.

În timp ce unii își plâng morții, alții se aruncă într-un război al declarațiilor. După cum era de așteptat, împroșcatul cu noroi e sport național. Noroiul politic e cel mai dens, cel mai utilizat și, în mod clar, doar praf în ochi.

Problemele din Sistemul de Sănătate (ca problemele din orice alt domeniu, de altfel) nu sunt de ieri. Nici de luna trecută. Nici de anul trecut. Sunt problemele unui sistem bolnav, care s-a târât de la o zi la alta, de la o guvernare la alta, în ultimii pe puțin 30 de ani. O incursiune în istorie ne va arăta că multe dintre ele sunt moștenite chiar de dinainte de Revoluție.

România: 3 decenii de vină

Vina cui e că n-au fost rezolvate până acum? E vina fiecărui guvern de până acum. Vina fiecărui om politic care a trecut pe lângă ele, le-a văzut, nu le-a semnalat și, mai ales, nu a făcut nimic pentru a le îndrepta.

E vina fiecărui om politic care a profitat de funcția lui nu pentru a rezolva un minimum necesar, ci pentru a-și umple buzunarul. Al lui, sau pe al rudelor.

E vina tuturor care au numit pe alții în funcții, doar pentru că-i cunoșteau.

E vina nepotismului, a corupției, a eternului ”las-o, mă, că merge-așa”.

Extrapolând, e vina oricui s-a complăcut în nepotism, corupție și nepăsare.

Suntem la al 35-lea Ministru al Sănătății, din `89 și până în prezent.

România a avut 11 guverne, de diverse culori politice.

Fiecare guvern anterior va da vina pe cel prezent, pentru problemele prezentului. Nici un guvern nu-și va asuma că, la un moment dat, a fost și el acolo. Și n-a rezolvat nimic. Ba chiar a fost împroșcat, la rândul lui, de anteriorul. Și de anteriorul. E un cerc vicios.

Declarațiile politice: o demagogie mult prea veche

Aruncatul cu noroi nu rezolvă nimic. Nici promisiunile. Și, până la urmă, nici cuvintele aruncate pe internet. Faptele ar putea rezolva ceva. Acțiunile. Declarațiile politice fără acțiuni (trecute sau viitoare) nu sunt decât demagogie.

Avem un guvern nou, cu miniștri noi, de de-abia 1 lună. Într-o lună nu știu cât se pot rezolva probleme vechi de 30 de ani. Dar asta e doar părerea mea. Și, ca de la orice alt guvern, așteptăm acțiuni, nu cuvinte. Pentru că de-abia în baza acțiunilor (sau a lipsei acestora) putem judeca pe cineva. Iar aruncatul cu noroi nu se pune ca fapte.

Taberele de pe internet nu schimbă faptul că, în prezent, se moare în spitalele din România nu din cauză de boală, ci din cauză de nepăsare. Singura tabără care nu spune nimic e cea a celor care au murit degeaba. Dintr-o nepăsare de mai bine de 30 de ani.

Citește și: Incendiu la „Matei Balș”. Trei persoane au fost găsite carbonizate

Foto: Colectiv Wikipedia