Iohannis rămâne cu amenda pentru „Ținutul Secuiesc”

Curtea de Apel București i-a respins cererea de amânare a amenzii

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii de 5.000 de lei primită în mai 2020 de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unor declaraţii pe care le-a făcut privind un proiect de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc, transmite Agerpres.

„Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant a Administraţiei Prezidenţiale. Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. În cazul declarării, recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 29.01.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei”, se arată în decizia instanţei, care nu este definitivă.

Președintele Iohannis a fost sancţionat pentru declaraţiile făcute, în 29 aprilie 2020, în contextul adoptării tacite de Camera Deputaţilor a proiectului legat de autonomia Ţinutului Secuiesc. Șeful statului a criticat în termeni duri acest proiect de lege, mai mult, a susținut că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

„Declarațiile publice ale Președintelui României și Guvernului României privind oferirea sprijinului doar pentru o anumită categorie de cetăţeni pentru reintrarea în România nu reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.”, se arată în motivarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Citește și: UDMR, despre surpriza AUR: „Nu își au locul în Parlamentul României”