UDMR, despre surpriza AUR: „Nu își au locul în Parlamentul României”

Senatorul UDMR Tanczos Barna, a declarat duminică noaptea, după anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor, că Uniunea este interesată de formarea unui guvern de centru dreapta și că va negocia cu formațiuni aflate în aceeași familie de partide politice la nivel european. Mai mult, a reacționat și cu privire la „surpriza scrutinului”, AUR, despre care spune că nu își are locul în parlament.

„Am afirmat de mai multe ori în ultimele săptămâni că suntem interesați de formarea unui guvern de centru-dreapta, cu formațiuni politice care sunt în același partid politic la nivel european sau grup politic, familie de partide politice, la nivel european. UDMR este interesat de formarea unui astfel de guvern și în cazul în care vom fi invitați, vom purta cu siguranță negocieri cu partidele care face parte PPE”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferință de presă, citat de ziare.com.

Se așteaptă invitațiile pentru negocieri

„N-aș vrea să spun că nu negociem. Așteptăm să fim întrebați dacă vrem să participăm la guvernare, trebuie să vedem și decizia președintelui Iohannis, care va desemna un premier și în cazul acesta, cu siguranță, vom purta aceste negocieri. Linia de 5% de care trebuie să treacă partidele de la coada clasamentului e o zonă destul de interesantă, nu știm cum se va finaliza după numărătoarea voturilor aceasta intrare în Parlament pentru PMP, care face parte din aceeași familie politică ca și noi, nu știm ce se va întâmpla cu Pro Romania și noi sperăm să se finalizeze într-un sens bun pentru noi, pentru comunitatea maghiară. În ceea ce privește partidul AUR, nu credem că aceste acțiuni și aceste declarații, de multe ori împotriva comunității maghiare, își au locul, din nou, în 2021, în Parlamentul României”, a afirmat Tanczos.

Ieșiri nedemne de secolul XXI

„Noi am văzut câteva ieșiri ale liderilor sau ale persoanelor reprezentative ale acestui partid, noi considerăm că nu își au locul în secolul XXI într-un parlament democratic, dar decizia poporului este decizia poporului, decizia alegătorilor trebuie respectată. Și în cazul în care acest partid va intra în Parlamentul României, nu pot decât să sper că își vor schimba atitudinea față de comunitatea maghiară din România”, a arătat Tanczos.

Rezultatele provizorii ale alegerilor parlamentare

După numărarea a 94% dintre voturile din țară, PSD a obținut cel mai mare scor. La Camera Deputaților rezultatele sunt următoarele: PSD 29,8%, PNL 25,11%, USR PLUS 14,5%, UDMR 6%, AUR 8,7%, PMP 4,6%, Pro România 4,1%, PER 1,1%. La Senat: PSD 30,2%, PNL 25,5%, USR PLUS 15%, UDMR 6,2%, AUR 8,8%, PMP 4,8%, Pro România 4,2%, PER 1,3%.

Citește și: Ponta, primul care și-a recunoscut înfrângerea

#News