Numărul femeilor din Parlamentul Noii Zeelande, mai mare decât cel al bărbaţilor

Noua Zeelandă a devenit prima naţiune care a permis femeilor să voteze.

Parlamentul Noii Zeelande este format, pentru prima dată în istorie, din mai multe femei decât bărbaţi, respectiv 60 de femei şi 59 de bărbaţi, după demisia unui parlamentar. Soraya Peke-Mason, membru al Partidului Laburist Liberal, a depus, marţi, jurământul în Parlament. Ea l-a înlocuit pe fostul preşedinte Trevor Mallard, care a plecat pentru a deveni ambasador în Irlanda.

 „În timp ce este o zi specială pentru mine, cred că este o zi istorică pentru Noua Zeelandă”, a declarat Peke-Mason.

Modificarea structurii parlamentare include Noua Zeelandă printre cele şaizeci de țări din lume unde există o reprezentare feminină de minim 50% în parlament, potrivit Uniunii Interparlamentare. Pe lista acestor state se numără Cuba, Mexic, Nicaragua, Rwanda şi Emiratele Arabe Unite. La nivel mondial, aproape 26% dintre parlamentari sunt femei, potrivit Uniunii Interparlamentare.. Noua Zeelandă a devenit, în anul 1893, prima naţiune care a permis femeilor să voteze, actualul premier Jacinda Ardern  fiind al treilea lider feminin al naţiunii. De asemenea, în prezent, femeile deţin o serie de alte funcţii de conducere, inclusiv cea de preşedinte al Curţii Supreme a Noii Zeelande şi de guvernator general. Marama Davidson, co-liderul Partidului Liberal Verde, a comentat modificarea structurii parlamentare, subliniind faptul că era şi timpul. Atingerea parităţii de gen s-ar putea dovedi momentană,  sondajele de opinie indicând faptul că partidele conservatoare din Noua Zeelandă, care au o proporţie mai mică de femei decât partidele liberale, sunt pregătite să câștige alegerilor generale de anul viitor.

Noua Zeelandă este o țară insulară compusă din două insule mari și mai multe insule mici, situate în sud-vestul Oceanului Pacific.

Printre națiunile Pacificului de Sud, Noua Zeelandă are cea mai mare și cea mai industrializată economie și este a doua după Papua Noua Guinee ca populație. Noua Zeelandă este notabilă pentru izolarea ei, fiind separată de Australia, la Nord-Vest, prin Marea Tasmaniei (circa 2.000 km distanță). Cei mai apropiați vecini sunt Noua Caledonie, Fiji și Tonga. Majoritatea populației este formată din descendenții europeni (Pakeha – în limbajul localnicilor), indigenii Māori fiind cea mai mare minoritate. Non-Māori polinezieni (samoanii) și populația asiatică constitue de asemenea minorități importante, în special în orașe.

Alexandru Rafila anunță că vor fi mai multe cazuri de gripă față de anul trecut