Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Aproape 1.350 de copii au fost abuzați sexual anul trecut, potrivit datelor oficiale. Autoritățile au început umărirea penală a agresorului în 1.000 dintre aceste cazuri, peste 800 de dosare fiind închise din cauza lipsei probelor. De foare multe ori, agresorii au fost acuzați de acte sexuale cu minori și nu pentru viol, deoarece legea permite interpretări, spun procurorii.

Numărul minorilor abuzați sexual crește anual în România, anul trecut 1.349 de copii fiind abuzați sexual, cu 300 mai mulți comparativ cu anul 2020, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. 

În realitate, numărul cazurilor ar putea fi mult mai mare, potrivit digi24.ro. Potrivit Elenei Tudor, președinte la Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopţie, multe dintre cazurile raportate nu ajung și în instanță, iar atunci când ajung, dosarele se închid rând pe rând din lipsă de probe

„Dacă facem o comparație cu acum 10 ani, veți vedea că avem mai multe cazuri de abuzuri, exploatare, violență și orice alt tip. Oamenii, profesioniștii au început să sesizeze și să anunțe autoritățile.. Anul trecut, autoritățile au început urmărirea penală în 1.041 de cazuri, însă 856 de dosare au fost închise la scurt timp”, a precizat Elena Tudor.

Procurorii susțin că agresorii primesc pedepse mai mici deoarece nu sunt judecați pentru viol, ci pentru întreținerea relațiilor sexuale cu minori.

 Potrivit lui Alexandru Anghel, procuror criminalist, problema nu este cum este reglementată această infracțiune, ci  modul în care oamenii interpretează acest consimțământ al unui copil de 10 ani.

„Un Da spus de un copil de 10 ani la un act sexual nu este un Da veritabil”, a spus acesta.

Mihaela Sahlean- Apetroaie, doctor în psihologie, a declarat că minorul nu își poate da niciun acord deoarece  nu are discernământ în acest sens. 

„Au considerat că acel adult dorește să se joace cu ei și nicidecum nu aveau cum să prevadă ceea ce era să urmeze și anume agresiunea sexuală.”, a declarat Mihaela Sahlean- Apetroaie

În România, experiența în instanță poate fi traumatizantă pentru victimă, minorul trebuind să treacă, în medie, prin 6 audieri, în care povestește în detaliu ceea ce s-a întâmplat. Din acest motiv, o organizație non-guvernamentală a deschis un centru de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor.
„Ne dorim să nu mai existe o traumatizare a copiilor și să fie audiați într-un mediu complex, sigur cu suportul emoțional adecvat. Audierile de aici sunt conduse de procurori, de toți specialiștii și pot fi folosite în procesele judiciare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii.

Numărul femeilor din Parlamentul Noii Zeelande, mai mare decât cel al bărbaţilor