Compania grecească PPC vrea să cumpere Enel România

Potrivit acordului, PPC ar urma să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar, restul fiind acoperit din împrumuturi, conform unui raport din media elenă.

Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) vizează achiziţionarea a 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacţie care evaluează compania Enel România la suma de 1,8 miliarde euro, potrivit ziare.com.

Un memorandum de înţelegere a fost deja semnat între cele două mari grupuri, PPC şi Enel. Acordul a fost evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii şi 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuţiile conducerii PPC cu băncile greceşti Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica şi Optima vor începe în perioada imediată, pentru finanţarea unei părţi din investiţie.

Potrivit acordului, PPC ar urma să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar, restul fiind acoperit din împrumuturi, conform unui raport din media elenă.

România este o piaţă pe care preşedintele şi CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaşte. Acesta a condus anterior operaţiunile din România ale grupului italian.

Companiile E-Distribuție operează retele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud – inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia,  Enel fiind un gigant pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, care activează în peste 30 de ţări din lume . Enel are o capacitate totală instalată de peste 88 GW.  PPC operează reţelele de distribuţie de energie din Grecia, dar şi aproape 100 de centrale de producţie.  După pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat anul acesta că regulile de plafonare a preţurilor şi cele legate de tarifele de distribuţie din România „afectează grav” rezultatele. „Nu are sens să investeşti într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, privitor la reglementările din România  care ar putea afecta prezenţa grupului în ţară.

În urmă cu aproape două săptămâni, Enel a anunțat că a  încheiat vânzarea întregii sale participații din cadrul PUSC Enel Rusia către PJSC Lukoil și fondul privat Gazprombank-Frezia pentru aproximativ 137 de milioane de euro, a informat compania.

În urma tranzacției, Enel a cedat toate activele sale de generare a energiei din Rusia, care includeau aproximativ 5,6 GW capacitate convențională și aproximativ 300 MW capacitate eoliană în diferite stadii de dezvoltare. Tranzacția este în acord cu obiectivul strategic al Grupului de a-și concentra activitățile, în principal, în țările în care o poziție integrată de-a lungul lanțului valoric poate stimula dezvoltarea și poate genera valoare în procesul tranziției energetice.

Tot mai mulți copii din România sunt abuzați sexual