Alexandru Rafila anunță că vor fi mai multe cazuri de gripă față de anul trecut

Există şi o protecţie mai scăzută a oamenilor, deoarece mulţi dintre ei nu s-au mai vaccinat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că în sezonul rece vor fi mai multe cazuri de gripă decât s-au înregistrat anul trecut, când au fost foarte puţine. Ministrul a subliniat că acest lucru nu este neapărat îngrijorător, fiind important cât de multe cazuri vor fi, potrivit g4media.ro.

Alexandru Rafila a explicat că există şi o protecţie mai scăzută a oamenilor, pentru că mulţi dintre ei nu s-au mai vaccinat.

Oamenii nu au venit niciun contact cu virusul, fiind clar că imunitatea faţă de virusul gripal în general este ceva mai scăzută şi atunci sigur că se pune problema bolii, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

“Da, mai multe decât anul trecut vor fi. Anul trecut au fost foarte, foarte puţine. Asta nu înseamnă neapărat că este îngrijorător, important cât de multe vor fi. Ne uităm la ce s-a întâmplat în emisfera sudică, unde există un sezon gripal decalat, că acolo iarna este când la noi este vară. Vedem că sunt mai multe cazuri.”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de gripă, ținând cont şi că nu mai sunt măsurile de anul trecut, care prevedeau obligativitatea purtării măştii şi alte restricţii.

Potrivit ministrului Rafila, gripa este o boală care se transmite identic cu infecția cu noul coronavirus, lucru care poate determina o creștere a numărului de cazuri.

 “Pe de altă parte, şi măsurile care au fost împotriva infecţiei cu noul coronavirus, masca, anumite restricţii nu mai există în momentul de faţă. E o boală care se transmite identic. Nu e nicio diferenţă între cum se transmite gripa şi cum se transmite infecţia cu noul coronavirus. Şi atunci e evident că este posibilă o recrudescenţă a numărului de cazuri. Mai mult, aţi sesizat că există un număr mai mare de viroze respiratorii, că asta e indicatorul de monitorizare a circulaţiei virusului gripal, faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă, care însă are şi o explicaţie legată de începutul decalat al şcolilor faţă de anul trecut, cred că cu 12 zile faţă de anul trecut şi atunci avem aceste două săptămâni în care <<schimburile>> de virusuri între copii au fost mai intense pentru că a început şcoala mai devreme”, a mai transmis Rafila.

Studiu: Albinele pot număra, cel puţin până la cinci