Alarmant: Tot mai mulți copii internaţi din cauza supradozelor de droguri

Canabisul este pe primul loc în topul drogurilor consumate de către copii.

Tot mai mulți copii iau o supradoză de droguri, ajungând în secţia Toxicologie – ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, a declarat dr. Gabriela Niţescu, medic primar, potrivit g4media.ro.

Potrivit acesteia, pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este cannabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcoolul sau cu alte tipuri de droguri

Doctorul Gabriela Nițescu a declarat că numărul lor a început să crească după anii 2000,  fiind o perioadă în care, la prima decadă a anilor 2000, se luau supradoze din drogurile convenţionale, în special heroina şi canabis. Potrivit acesteia, în perioada 2009 – 2010, s-a înregistrat o creștere a supradozelor şi a consumului de substanţe psihoactive noi sau etnobotanice. În ultima perioadă prezenţa acestor copii cu supradoze a devenit constantă în clinică, fiind în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze, a explicat Dr. Niţescu.

„Noi am tras acest semnal de alarmă încă dinaintea anilor 2000, când cazurile cu care ne confruntam erau sporadice, însă începuseră să apară, şi este adevărat, când aveam mai puţine resurse să demonstrăm prezenţa substanţelor psihoactive şi a substanţelor de abuz în cazul intoxicaţiilor la copii. Din păcate, la momentul respectiv, semnalele noastre nu au avut prea mult ecou nici în rândul specialiştilor, nici în rândul publicului larg, şi încet încet s-au conturat şi s-au creat grupurile acestea de consumatori şi în rândul adolescenţilor şi al tinerilor din ţara noastră.”, a explicat dr. Niţescu.

Canabisul este pe primul loc la consum, explică medicul, urmat de substanţe etnobotanice, consumul având loc inclusiv la şcoală


„Pe primul loc se află cannabisul, marijuana, pe care o consumă foarte frecvent la petreceri, chiar în viaţa de zi cu zi,la şcoală, unde se întâlnesc, deci cannabisul este pe primul loc şi supradozele cu cannabis, uneori combinate cu alcool, alteori combinate cu alte substanţe, apoi pe locurile următoare sunt aşa-zisele etnobotanice care astăzi se numesc substanţe psihoactive noi”, a declarat medicul.Vârsta de consum a  drogurilor a coborât la 12 ani, cei mai mulţi sunt adolescenţi având intre 14-18 ani.

Mii de ghivece cu canabis, descoperite într-o hală din județul Vrancea