Românul dac ar fi în stare să râdă și la înmormântarea mamei lui

Facebook-ul, această grădină în care toți dacii adevărați țopăie nestingheriți cu bocancii pe tastatură

Dacă n-ar fi existat, românul dac ar fi trebuit, cu siguranță, inventat. Această ființă cu două picioare și cu foarte-foarte multe păreri! Și știți ce face românul neaoș, un pic dac, atunci când părerile îi lipsesc cu desăvârșire? Râde! Râde în viața reală, râde și pe Facebook. Pentru că așa știe el cel mai bine să-și gestioneze frustrările. Te simți român adevărat, din acela cu origini dacice dovedite doar prin cuvântul tău și tocmai „te-am călcat pe bombeu”? Poate că în loc să te simți lezat, ai face bine să îți reevaluezi comportamentul. Însă mi-e teamă că îți va fi imposibil să faci asta, de vreme ce sistemul educațional al ultimilor ani nu ți-a dat nicio șansă. Cumva, în concluzie, nu e vina ta că ești așa. Dar noi, ceilalți, ce vină avem?

Lady Gaga a fost violată când avea 19 ani? Românul dac, pe Facebook: haha

La sfârșitul săptămânii trecute, cunoscuta cântăreață și compozitoare, Lady Gaga, mărturisea că a fost violată la vârsta de 19 ani. Bașca, oroarea s-ar mai fi lăsat și cu o sarcină. Publicațiile din România rostogoleau știrea, dând astfel ocazia miticilor poporului să se amuze pe seama dramei unui om. „Sigur a căutat-o!” sau „La cum se îmbracă, nici nu-i de mirare”, comentau unii români – firește, mult mai agramat decât am transcris eu. Acestor comentarii li se adăugau o sumedenie de reacții de „haha”, în condițiile în care, repet, în articolele respective se descria drama unui om.

Internauții cu ceva mai multă minte la cap și cu ceva mai mult suflet în piept observau fenomenul și se declarau șocați de reacțiile „fraților lor” români.

Ce e mai grav? Oamenii ăia, cărora un viol li se pare normal, desprins dintr-o societate normală (a lor) sunt vecinii tăi, sunt oamenii pe lângă care treci zilnic pe stradă. Tot ei îl invocă pe Dumnezeu cu fiecare ocazie pe care o prind, încercând să-și explice propriile ticăloșii cu „voia Domnului”.

Și nu, nu e prima dată când românul apelează la „haha” în situații în care reacția ar trebui să fie cu totul alta. Românul dac a râs, în ultimul an, la fiecare știre despre decesele cauzate de Covid. Românul dac a râs inclusiv de medicul-erou de la Piatra Neamț, Cătălin Denciu, cel care și-a mutilat viața pentru a-și scoate pacienții din flăcări.

Paranghelie să fie, că-n rest… e jălanie!

Citește și editorialul: Cum să slăbești mult, într-un timp extrem de scurt