Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pune accent pe două aspecte: prudență și bun simț. Prudența și bunul simț ne pot ajuta să evităm un nou val de îmbolnăviri.

Avem numere în creștere și numere în scădere. Ne uităm doar la numere de luni bune. Îmbolnăviri, decese și, cel mai important, vindecări. Totul oscilează de la o zi la alta și fix oscilația depinde de noi. De fiecare dintre noi.

Prudența și bunul simț nu erau până acum literă de lege pentru mulți. Am învățat în fiecare zi și ne-am autoeducat în fiecare zi. Nu știu dacă trebuie să credem doar în ce auzim, doar în ceea ce citim sau doar în cuvintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:

”Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile.

A fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”, a precizat Maria Neira.

Sunt reguli și voci care ne spun să ne relaxăm deși, chiar și fără virus, pentru fiecare dintre noi, relaxarea a însemnat mereu altceva. De data asta vorbim de o relaxare care trebuie să țină cont de norme. Și de o relaxare care ar trebui să fie aceeași pentru fiecare dintre noi. Asta dacă vrem și o normalitate după relaxare:

”După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală”, a adăugat Neira.

Revin la prudență și la bunul simț și ignor veștile optimiste la fel de mult pe cât le ignor pe cele pesimiste. Și prin faptul că le ignor, nu însemană că nu le iau în calcul. Doar nu mă bazez pe ele.

Citește și: Ministrul Muncii le promite sri lankezilor că #TotulVaFiBine

#News