Facultatea de Drept din București, în mijlocul unui scandal. 49 de studenți, propuși pentru exmatriculare

În cursul săptămânii trecute, reprezentanții Facultății de Drept, din cadrul Universității din București anulau un examen online la care participau 770 de studenți

Un nou scandal în învățământul românesc superior: 49 de studenți din anul I, aparținând Facultății de Drept din cadrul Universității București ar fi fost propuși pentru exmatriculare, anunță EduPedu.ro. Motivul propunerii pentru exmatriculare a acestora este încercarea de fraudare a unui examen.

„Sunt două grupuri alcătuite de studenți din anul I unde rezolvau în comun subiectele, existau schimburi și chiar filmulețe în care unii studenți explicau metode de copiere și cum să își așeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspirație”, au explicat unele surse pentru Edupedu.ro.

Suspiciune de examen fraudat la Facultatea de Drept

În cursul săptămânii trecute, reprezentanții Facultății de Drept a Universității din București anulau un examen online la care participau 770 de studenți. De asemenea, se începea o anchetă disciplinară ce o viza pe Simona Cristea, profesorul „tutore” al examenului cu pricina. Se pare că subiectele de la examen erau în proporție de 90% identice cu subiectele de la examenul de dinainte. „Examenul inițial a fost astfel organizat încât nici măcar nu se poate identifica dacă a fost fraudat”, declara pentru sursa citată Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept.

Într-o înregistrarea video, profesorul Cristea le spunea, conform sursei citate, studenților: „Să nu pot să țin cursul, să ajung să plâng în fața studenților mei, în halul ăsta mă toacă de două săptămâni de nu mai pot, nu mai pot. Nu am făcut niciun rău nimănui, niciunui coleg de facultate, s-au depus memorii împotriva mea acum doi ani de către asistenta mea și nu i-am făcut niciun rău, nimic absolut. N-am făcut niciun rău niciunui student niciodată în viața mea. De ce sunt prigonită în halul acesta nu pot să înțeleg, probabil că se dorește să mă aducă în starea de a pleca eu. Nu o să plec, că ajung în instanță și în presă, vă rog să mă iertați, dar nu mai pot, nu mai pot… de două săptămâni sunt tocată în ultimul hal”.

Sursă: EduPedu.ro

Punctul de vedere al Simonei Cristea

„Buna ziua,

urmare solicitării dvs de ieri de a vă spune punctul meu de vedere, vă comunic: ieri nu “m-am scuzat” pentru a evita exprimarea unei reacții, ci, în mod real, în momentul în care m-ați contactat eram la medic, în cursul unor investigații medicale. În aceeași ordine de idei, nu am intrat în Concediu medical odată cu începerea procedurii disciplinare, ci în urmă cu 3 zile, mai exact la o săptămână după ce am fost trimisă în Comisie disciplinară, pe fondul stresului la care sunt supusă de când s-a anulat examenul la disciplina pe care o predau și care a culminat cu izbucnirea mea în plâns în timpul cursului, mi s-a recomandat repaos total, precum și instalarea unui holter în vederea monitorizării cardiace continue.

Examenul din 02.02.2021 a fost organizat pe platforma pusă la dispoziție de către Facultate, cu respectarea particularităților examinării online. Eu când am întrebat conducerea Facultății cum organizez examenul, mi s-a spus că în aceeași zi, la aceeași oră, zi și ID, cu subiecte unice, pentru a asigura egalitatea de șanse între studenți și pentru a nu avea contestații la subiecte, bucurându-mă de sprijinul unui Prodecan în ceea ce privește aspectele logistice inerente desfășurării examenului în acest mod și în sistem online. Nu există nicio prevedere legală care să interzică titularului de curs repetarea subiectelor de examen de la o sesiune de examen la alta. Fiecare profesor are câteva elemente fundamentale ale materiei predate a căror însușire ține să o verifice.

Eu am înregistrat examenul audio-video, în integralitatea sa, ca măsura antifraudă, deși nu există nicio dispoziție legală care sa prevadă obligația înregistrării examenului de către profesor. Încă de la începutul examenului, studenții au fost atenționați că sunt înregistrați și să aibă camerele și microfoanele deschise și că dacă nu respectă acest lucru, vor avea restanță. Am pus la dispoziția conducerii înregistrările audio-video ale examenului, iar din acestea nu rezulta nici măcar un indiciu în sensul fraudării examenului.

Luni, 15.02.2021, în timpul cursului, am fost întreruptă din predare de studenți, care mi-au spus că s-a afișat pe ADMA reprogramarea examenelor, concret, pe ore, pe 3 zile, începând de marți, 16.02. până joi. Acest lucru presupunea să fac subiecte, bareme, miercuri aveam Comisia disciplinară și trebuia să fug de la Comisie ca repede să ajung acasă să mă conectez să dau examen, joi aveam 4 ore de curs și în continuare, imediat după curs încă 3 serii de examen.

M-am simțit pusă în fața faptului împlinit și am izbucnit în plâns, pentru că nu s-a ținut seama și de mine, dacă pot sau nu, să dau examene în acele zile, la acele ore, ignorându-se propunerea mea ca titular de disciplină, de a se da examenul în weekend, mi s-a făcut rău în timpul cursului și m-a bufnit plânsul. Examenul din 02.02.2021 care s-a anulat pentru suspiciuni de fraudă a fost al 5-lea meu examen online, nefiind niciun incident la niciunul din examene. Nu există niciun conflict între mine și dl Decan, există, cred, cineva care este interesat să creeze un conflict între mine și dânsul, cu orice preț, indiferent de consecințe. Sper ca totul să se rezolve cât mai repede și să depășim cu toții această situație neplăcută.”, a scris profesorul Simona Cristea, pentru EduPedu.ro.

Citește și: Reducere de 50% la transportul feroviar, pentru studenți